Problematica neuropatiei autonome, in prim plan la Scoala de Vara Neurodiab 2015

0
52

scoala de Vara NeuroDiab 2015 si-a deschis portile in data de 17 iulie, bucurandu-se de o participare numeroasa.

Prima zi a manifestarii stiintifice a adus in atentie problematica neuropatiei autonome, asocierile dintre simptomele gastrointestinale si afectarea diabetica, complicatiile frecvente ale neuropatiei diabetice sau afectarile cardiovasculare intalnite in neuropatia diabetica.

Mai exact, temele au fost: rolul neuropatiei autonome in bolile cardiovasculare din diabetul zaharat, disfunctia autonoma si reglarea anormala a tensiunii arteriale circadiene la pacienti cu toleranta scazuta la glucoza, motilitatea gastrointestinala in evolutia spre ulceratie, neuropatia fibrelor subtiri – o complicatie frecventa a neuropatiei diabetice.

in privinta rolului neuropatiei in afectiunile cardiovasculare din diabet, s-a discutat despre studiul ACCORD, care a aratat ca un control scazut al glucozei creste cauzele mortalitatii. Mesajul acestui studiu este ca disfunctiile autonome sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Un alt aspect care s-a discutat in acelasi context se refera la neuropatia simetrica distala, ce reprezinta un factor particular corelat cu dezvoltarea calcificarilor arteriale.

Referitor la disfunctia automata si anormalitati ale ritmului cardiac, s-a vorbit pe baza unui studiu pe 75 de pacienti care aveau intoleranta la glucoza, cu o varsta medie de 59 de ani, cu 40 de voluntari sanatosi, cu o varsta medie de 55 de ani. in acest mod, s-a demonstrat ca datele obtinute – presiunea sistolica si diastolica, Valsalva ratio – prin teste standard de reflex sunt indeajuns de sensibile pentru a fi validate chiar si pentru pacientii cu intoleranta la glucoza.

in ceea ce priveste motilitatea gastrointestinala in diabet s-au prezentat alterari ale esofagului – majoritatea privind golirea si peristaltica acestuia, contractiile spontane, unele simptome corelate cu boala de reflux -. Astfel, exista o disfunctie legata de sistemul vagal, hipo- sau hipersensitivitatea sunt explicate prin asocierea neuropatiei diabetice, golirea gastrica este incetinita si depinde de consistenta alimentelor.

De asemenea, bolile legate de motilitate gastrointestinala sunt responsabile de golirea incetinita intalnite in neuropatia diabetica. Explicatiile vin din faptul ca nu exista acomodare, contractiile antrale sunt reduse, nu exista o coordonare antro-piloro-duodenala, dar si ca este prezent tahi- sau bradigastria. in acelasi context, au fost explicate si discutate manifestarile gastrice si ale veziculei biliare ca fiind asociate cu anumite handicapuri parasimpatice, iar severitatea leziunilor autonome sunt importante si pentru explicarea si dezvoltarea disfunctiilor motilitatii in geneza simptomelor.

O alta tema ce a fost abordata s-a referit la neuropatia diabetica in dezvoltarea ulceratiilor piciorului. Astfel, s-au prezentat mecanismele formarii ulceratiilor piciorului diabetic, care sunt exact implicatiile si ce pot face specialistii in aceasta privinta. Cum se formeaza ulceratiile piciorului sunt explicate prin aparitia neuropatiei – pierderea sensitivitatii -, apoi apar deformarile piciorului -degetele in forma de ciocan, degetele ca o gheara – si apoi apar traumele – initial minore.

Daca exista sau nu diferente intre neuropatia diabetica in diabetul de tip I (DZ I) si diabetul zaharat tip II (DZ II), ne explica studiul danez multicentric numit DAN, desfasurat pe o perioada de 12 luni. in acest studiu, efectuat pe 382 pacienti cu diabet tip I si 271 indivizi cu diabet zaharat tip II. Pentru includerea in studiu, pacientii cu DZ I aveau microalbuminurie si macroalbuminurie, retinopatie simpla sau retinopatie proliferativa si neuropatie periferica, iar pentru pacientii cu DZ II testarea CAN a fost independent asociata cu puls crescut si fumat.

in cadrul discutiilor privind neuropatia fibrelor subtiri s-au prezentat studii referitoare la legatura dintre perceptia senzitiva termica si diabetul zaharat de tip II. Conform acestora, o deteriorare a fibrelor subtiri conduce la scaderea functiei cardiovasculare, determinand efecte nedorite (scaderea capacitatilor neurosenzitive) pentru un pacient cu afectare diabetica. in aceste cazuri trebuie urmat un tratament combinat astfel incat sa se creasca eficacitatea asupra sistemului nervos. De obicei, raspunsul de tip motor este unul subiectiv. Pentru medicii specialisti pot aparea multe surprize practice, respectiv un pacient sa prezinte un control al muschilor mai mare sau deloc (adica pacientul simte sau nu un stimul senzitiv). Uneori trebuie aplicati stimuli ridicati (de 100 de mA) pentru a aparea un raspuns al fibrelor subtiri.

Pe langa lucrarile stiintifice si studiile prezentate in prima zi a scolii de Vara NeuroDiab 2015, participantii au fost angrenati in dezbateri interactive, precum in demonstratii practice.

in cadrul scolii de vara NeuroDiab 2015 cursantii afla ultimele date din neuropatia diabetica de la unii dintre cei mai recunoscuti specialisti din strainatate (prof. univ. dr. Peter Kempler, Universitatea de Medicina Semmelweis, Budapesta, Ungaria, prof. univ. dr. Tamas Varkonyi, Universitatea de Medicina Szeged, Ungaria), dar si de la specialistii din tara noastra (conf. univ. dr. Ioan Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, dr. Tudor Lupescu, asist. Univ. dr. Cosmina Bondor, dr. Andrei Manu-Marin, dr. Florea Bogdan).

scoala de vara NeuroDiab se desfasoara la Sinaia, in perioada 17-18 Iulie 2015.

Articolul precedentProf. Constantin Dumitrache: In urma cu aproximativ 25 de ani eram 800 de endocrinologi. Acum numai 600!
Articolul următorStudiu: 1 din 5 pacienti cu neuropatie diabetica prezinta sau au prezentat o ulceratie