Studii: Statul pe scaun la birou pentru o lunga perioada de timp scurteaza viata

0
24

Conform unui studiu publicat in 2014, peste jumatate din populatia Romaniei foloseste internetul, iar majoritatea persoanelor care lucreaza la birou petrec 7-8 ore pe zi la calculator. Indiferent de motivele pentru care stau mult pe scaun, mii de oameni viziteaza anual spitalul din cauza durerilor de spate. Ceea ce putini stiu este ca majoritatea acestor dureri au legatura cu presiunea la care este supus spatele nostru dupa zile de stat in fata computerului.

Atunci cand stai pe scaun pentru lungi perioade de timp nu iti afectezi doar spatele, ci si postura, circulatia sangelui, muschii, nervii, ochii, creierului. Este poate una din cele mai mari probleme de sanatate pe care le avem, despre care nimeni nu vorbeste.

Cercetatorii de la Journal of Physical Activity and Health au descoperit ca incidenta pentru dizabilitati este mai mare de 1.52 ori cu fiecare ora pe care o petrecem sedentar, indiferent de cat timp petrecem activ.

Ad in title

O lucrare publicata anul acesta in Annals of Internal Medicine spune ca sedentarismul pe timp indelungat este asociat cu un procentaj mai mare cu 15-20% de deces din orice cauza (infart, cancer) si cu 90% risc crescut de diabet, in special de tipul II.

O alta analiza realizata pe baza a 41 de studii internationale spune ca timpul pe care o persoana il petrece pe zi stand pe scaun este asociat cu un grad crescut de afectiuni ale inimii, diabet, cancer, moarte, indiferent de cate exercitii face zilnic.

Alte efecte adverse asociate ale statului pe scaun includ blocajul soldurilor, blocarea muschilor abdominali, privirea intetosata, durerile de gat, durerile de spate si umeri, durerile coloanei vertebrale care devine inflexibila, gatul intepenit, circulatia perfica proasta, mai ales la nivelul picioarelor, obezitatea in lipsa miscarii, pancreasul suprasolicitat, oasele fragile.

Specialistii recomanda sport, activitati recreationale, yoga, meditatia, orice activitate care sa relaxeze, dar in acelasi timp sa solicite corpul si mintea in mod util si placut.

Sursa externa: www.scoalaiubirii.ro

Articolul precedentA 41-a editie a CONGRESULUI NATIONAL AL SOCIETATII ROMANE DE DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE- Peste 100 de speakeri prezenti
Articolul următorLe Point: Consumul de alcool a ajuns la locul al cincilea in clasamentul cauzelor de deces si invaliditate in intreaga lume