Le Point: Consumul de alcool a ajuns la locul al cincilea in clasamentul cauzelor de deces si invaliditate in intreaga lume

0
21

Desi consumul de alcool este in scadere de treizeci de ani, in Franta intotdeauna se bea mai mult alcool fata de randul celorlaltor tari din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). OCDE reaminteste ca alcoolul influenteaza aparitia diferitelor boli si leziuni. Asa se face ca din 1990 si pana in 2010, consumul de alcool a crescut periculos de la locul opt la locul al cincilea in clasamentul principalelor cauze de deces si invaliditate in intreaga lume.

Se poate spune ca francezii „ajung in maini” mult mai des decat oamenii din alte tari dezvoltate. Astfel, in 2012 media a fost de 11,8 litri alcool pur pe cap de locuitor pentru oamenii din Hexagon, fata de 9,1 litri, media din celelalte tari ale OECD.

in rezumatul Raportului a€œLupta impotriva utilizarii nocive de alcool: Politica economica si de sanatate publica”, publicat de OCDE se constata ca a scazut consumul de alcool in medie cu 2,5% de-a lungul ultimilor 20 de ani. Este totusi putin, mai ales ca, in conformitate cu acelasi document, aproape 11 % din totalul consumatorilor de alcool nu ar recunoaste acest viciu. Chiar si asa, daca acest raport este luat in considerare, tot se ajunge la o cantitate de 10,3 litri pe persoana si pe an in ceea ce priveste consumul de alcool din Hexagon.

Ad in title

„Pierderile productivitatii cauzate de consumul de alcool sunt de 1% din PIB-ul majoritatii tarilor.”, se precizeaza in document. Se mai poate citi ca probabilitatea de a bea alcool este mai mare in randul barbatilor si femeilor al caror niveluri de educatie si statut socio-economic sunt mai mari. Mai surprinzator este ca impactul la locul de munca a supraconsumului de alcool este inca negativ, dar se pare ca un consum moderat poate avea un impact pozitiv, conform raportului.

Mai multe despre acest subiect pe: www.lepoint.fr

Articolul precedentStudii: Statul pe scaun la birou pentru o lunga perioada de timp scurteaza viata
Articolul următorStudiu: Cata pasta de dinti si cate periute folosesc romanii? La Caravana Rabla pentru Periuta ta se pot afla detaliile