Sloganul Campaniei Nationale anti- hipertensiune arteriala: E timpul sa actionam!

0
356

Conferinta de presa de la Senatul Romaniei, Salonul Alb, a deschis Campania Nationala „Viteza ucide… nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!”. La aceasta au participat Prof. univ. dr. Maria Dorobantu – Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Prof. univ. dr. Crina Sinescu – Vicepresedinte Societatea Romana de Hipertensiune, Conf. univ. dr. Roxana Darabont – Medic primar cardiologie si Vasile Barbu – Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor. Acestia au discutat despre necesitatea informarii pacientului si a participarii sale active privind depistarea bolii, monitorizarea acestei afectiuni, respectarea recomandarilor medicilor si prevenirea hipertensiunii arteriale.

Prof. univ. Dr. Maria Dorobantu a atras atentia ca ” Numai jumatate din pacientii cu hipertensiune arteriala urmeaza un tratament. incercam si prin Asociatia Viata fara Hipertensiune Arteriala sa atragem atentia asupra bolii si ce facem in acest sens. Hipertensiunea arteriala provoaca accidente vasculare cerebrale mai repede si mai frecvent. Este important ca un om sa stie ca are hipertensiune arteriala.”

Prof. univ. Dr. Crina Sinescu a adaugat ca ” Este foarte important sa facem mai multa promovare a hipertensiunii arteriale, pentru ca este o boala inselatoare (nu doare, nu ustura), nu are simptome, insa in cazul cand sunt manifestari clinice, deja e prea tarziu. Hipertensiunea arteriala apare chiar si la 30 de ani. Actiunile Societatii Romane de Hipertensiune tin de depistarea romanilor care au hipertensiune arteriala prin studiul SEPHAR II. Trebuie un ajutor al presei si, fara Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, avem tendinta sa credem ca sanatatea tine numai de doctor. Gresit! Doctorul este doar o rotita in acest sistem. Fara pacient, aceast sistem nu functioneaza!”.

Conf. Univ. Dr. Roxana Darabont a completat spusele antevorbitorilor prin declaratia ” Trebuie o campanie de informare a pacientilor. Pe 16 mai va avea loc o actiune de depistare si masurare a tensiunii arteriale in curtea Spitalului Coltea. E bine sa prevenim hipertensiunea arteriala. E foarte important un control periodic, chiar si la adultul tanar si la adolescenti.”

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, a insistat pe necesitatea constientizarii compliantei pacientului. ” Medicii de familie au un rol determinant. Chiar daca avem tratamente moderne si reglementari, pacientul nu contribuie. Degeaba avem suport stiintific daca pacientul nu poate si nu are acces la informare. Acesta nu respecta schema de tratament, nici nu comunica cu medicul, iar consecintele vor fi grave in timp. De aici porneste de fapt totul: lipsa educatiei sanitare!”.

Tot in cadrul conferintei de presa intrebarile adresate au vizat valorile admise la diabeticii cu hipertensiune arteriala, prezenta la pacientii tineri a hipertensiunii arteriale, femeia gravida cu hipertensiune arteriala, consumul de sare, prezenta comorbiditatilor – cum schimba cursul tratamentului.

Raspunsurile au fost date de medicii specialisti cu aceasta ocazie.

Astfel, Conf. univ. Dr. Darabont Roxana a precizat ca ” La ora actuala pentru toti hipertensivii se recomanda ca tensiunea arteriala sa fie sub 140/90 mmHg. La persoanele de peste 80 de ani se recomanda o tensiune sistolica de 150 mmHg, iar la diabetici sub 85 mmHg tensiunea diastolica.”

Prof. univ. Dr. Crina Sinescu a declarat „Am pacienti de varste cuprinse intre 16-18 ani cu hipertensiune arteriala. Pot sa va spun ca mai exista o varsta minima pentru prezenta acestei boli. Cauzele hipertensiunii arteriale esentiale nu s-au descoperit. Nu stim nucleul sau cauza princeps a acestei boli.”

Prof. univ. Dr. Maria Dorobantu a raspuns intrebarii despre gravida cu hipertensiune arteriala. Astfel, aceasta trebuie sa isi masoare tensiunea arteriala, pentru ca este asimptomatica la inceput, pana cand apar complicatiile. ” Nu trebuie sa se ajunga la eclampsie prin care, din cauza hipertensiunii arteriale la gravida, se poate ajunge la sacrificarea fatului pentru supravietuirea mamei.”

Despre consumul de sare s-a precizat si care este consumul excesiv – 14-16 g/24 ore- si care este recomandarea zilnica: 6 g/24 ore. Prof. univ. dr. Crina Sinescu a adaugat ca ” in 2016 se va incepe studiul SEPHAR III, in care se va masura continutul de sodiu din urina de 24 ore. Fara ajutorul autoritatilor sa induca mesajul corect: reducerea nu cu mult a continutului de sare ar ajuta cu mult scaderea mortalitatii si morbiditatii cardiovasculare.”

Raspunsurile la intrebarea daca comorbiditatile schimba evolutia tratamentului cardiovascular – daca se intrerupe sau nu – le-au dat Prof. univ. Dr. Crina Sinescu si Prof. univ. Dr. Maria Dorobantu.

„Un prim pas este un diagnostic cat mai complet. Asa se va sti si cel mai bun tratament. Pacientul stie cel mai bine tratamentul potrivit. Evolutia sub tratament se monitorizeaza. Treapta a doua, un astfel de tratament se face sau nu medicamentos. Se poate modifica stilul de viata atfel incat sa nu fie nevoie de medicatie.”, a raspuns Prof. univ. Dr. Crina Sinescu.

Prof. univ. Dr. Maria Dorobantu a completat a€œ Persoana cu hipertensiune arteriala si comorbiditati se adapteaza tratamentului de la inceput. Daca dezvolta comorbiditati pe parcurs, tratamentul va fi in relatie cu organele tinte. Exista multe modalitati de supraveghere, nu numai prin masurarea tensiunii arteriale. Medicul trebuie sa informeze pacientul sa se debaraseze de prospect. Prospectul sperie pacientul. Nu orice scrie acolo e adevarat si toate reactiile adverse poate oricine sa le aiba. Daca nu se tolereaza un medicament, pacientul trebuie sa vina la medic ca sa stie ce trebuie facut mai departe!”.

Articolul precedentA 41-a editie a CONGRESULUI NATIONAL AL SOCIETATII ROMANE DE DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE- Peste 100 de speakeri prezenti
Articolul următorLe Point: Consumul de alcool a ajuns la locul al cincilea in clasamentul cauzelor de deces si invaliditate in intreaga lume