Studii: In Romania sunt aproape un milion de persoane suferinde sau diagnosticate in trecut cu cancer

0
54

Aproximativ un milion de persoane din Romania au cancer sau au fost diagnosticate in trecut cu aceasta maladie, arata studiile recente realizate de IMAS la solicitarea Centrului de Inovatie in Medicina. Mai mult, peste 20% dintre romani au sau au avut cel putin un membru din familia restransa diagnosticat cu cancer, iar principala temere legata de aceasta afectiune este ca nu poate fi vindecata (26,6% din populatie are aceasta temere), dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa primit la adresa redactiei www.sanatateatv.ro .

Totodata, 7,4% isi fac griji in ceea ce priveste lipsa tratamentelor eficiente, iar 7,1% de indisponibilitatea tratamentelor in Romania. Totodata, lipsa banilor necesari pentru tratamente este o alta temere resimtita de 5,8% din populatie. 7,6% dintre romani se tem de boala in sine, cu tot ce presupune ea, se mai arata in comunicat.

Situatia este ingrijoratoare si la nivel mondial, ultimul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimand o crestere de 57% a numarului de cazuri de cancer pentru urmatorii 20 de ani. Mai exact, pana in 2032 numarul de cazuri diagnosticate anual va atinge cifra de 22 de milioane, iar numarul de decese se asteapta sa creasca la 12 milioane, comparativ cu cele 8,2 milioane inregistrate in 2012, pe fondul cresterii si imbatranirii populatiei globale.

Prin schimbari ale stilului de viata, insa, care sa implice renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, modificari ale dietei si exercitiu fizic, vizite regulate la medic si tratarea timpurie a unor infectii cu potential risc cancerigen, peste 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, potrivit comunicatului.

Articolul precedentA 9-a Conferinta Globala pentru promovarea Sanatatii incepe maine in Shanghai
Articolul următorSpitalul Judetean de Urgenta Cluj are un mamograf nou. Peste 4000 de paciente vor beneficia anual de serviciile de imagistica