Campania de informare asupra consumului de antibiotice, lansata azi de Ministerul Sanatatii

0
372

Campania de informare a populatiei generale si a personalului medical in ceea ce priveste consumul de antibiotice a fost lansata astazi printr-o conferinta de presa ce a avut loc la sediul Ministerului Sanatatii. Actiunea vine ca urmare a cresterii consumului de antibiotice si a dezvoltarii rezistentei anumitor bacterii la aceste medicamente.

„Reducand consumul de antibiotice vom reduce presiunea pentru selectarea de bacterii rezistente, vom reduce riscurile ca pacientii sa dezvolte infectii cu Clostridium difficile. Şi atunci, o campanie care se adreseaza atat populatiei generale cat si medicilor, medicilor din ambulator si medicilor din spitale atinge deja la acest palier informational, educational, cel putin doua categorii dintre cele aflate in ecuatia consumului de antibiotice. Sigur, alaturi de tot ceea ce inseamna farmacie, distributie, producere de antibiotice si de ceea ce inseamna reglementarea regulilor jocului in aceasta problema a consumului de antibiotice. (…) Un antibiotic luat atunci cand nu este necesar nu are niciun efect, dar riscurile raman aceleasi ca si atunci cand se administreaza pentru o boala care trebuie tratata. Selecteaza rezistenta bacteriana si produce infectii cu Clostridium difficile”, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Popescu, medic primar Boli Infectioase in Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals”.

Campania este sustinuta si de medicii de familie, care au remarcat in randul pacientilor lor crearea unui trend in ceea ce priveste automedicatia. Totodata, reprezentantii medicilor de familie sustin si o reglementare care sa aiba in atentie prescrierea si promovarea acestor tipuri de medicamente.

„Printr-un sondaj de opinie pe care l-am facut in randul colegilor mei in primavara am observat ca un numar ingrijorator de pacienti recurg astazi la automedicatie si la tratament care se foloseste in afara unui consult medical. Aceasta este una dintre problemele cu care ne confruntam dar si cu prescrierea in exces. in acest context am constatat ca exista o serie de asteptari in randul medicilor de familie printre care necesitatea unor reguli de buna practica in ceea ce priveste prescrierea antibioticelor, necesitatea limitarii automedicatiei la pachet cu elaborarea de ghiduri actualizate si mai ales cu punerea la dispozitie a medicilor care lucreaza in ambulator si care au nevoie sa decida imediat asupra tratamentului pacientilor lor a unor harti sau a unor materiale actualizate la zi cu privire la rezistenta si la sensibilitatea la antibiotice pe teritoriul tarii noastre. (…) Ne dorim foarte mult sa existe o educatie a publicului larg, dar si reglementarea promovarii antibioticelor. De aceea mi se pare un gest de responsabilitate din partea societatii profesionale, in cazul meu SNMF, sa sustinem si sa sprijinim o campanie de educatie a populatiei si de constientizare in randul medicilor cand vine vorba de prescrierea antibioticelor”, a declarat dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF).

Articolul precedentA 9-a Conferinta Globala pentru promovarea Sanatatii incepe maine in Shanghai
Articolul următorSpitalul Judetean de Urgenta Cluj are un mamograf nou. Peste 4000 de paciente vor beneficia anual de serviciile de imagistica