Studii: Consumul ridicat de sare si consumul scazut de fructe si legume- cauze frecvente ale aparitiei hipertensiunii arteriale

0
53

Dieta nesanatoasa este o cauza frecventa a hipertensiunii arteriale, atribuita consumului ridicat de sare, in 30% dintre cazuri, si a consumului scazut de fructe si legume, in 20% dintre cazuri, conform informatiilor publicate de Liga Mondiala a Hipertensiunii. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool si grasimi sunt alti factori care determina aparitia hipertensiunii arteriale.

Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arteriala se numara printre principalele cauze de mortalitate, avand o incidenta mai mare in tarile cu o dezvoltare economico-sociala slaba sau medie. Aceeasi sursa precizeaza ca aproximativ 9.4 milioane de persoane au murit, in 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.

in Romania, hipertensiunea arteriala reprezinta o problema de sanatate publica importanta, 4 din 10 romani au hipertensiune arteriala, conform studiului SEPHAR II (Studiu Epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania), realizat sub coordonarea Societatii Romane de Hipertensiune.

Pe langa adoptarea unei alimentatii echilibrate si mentinerea sub control a greutatii, romanii trebuie sa inteleaga si necesitatea verificarii constante a valorilor tensiunii arteriale.

a€œMulti romani nu constientizeaza inca gradul sporit de risc pe care valorile ridicate ale tensiunii arteriale le implica si complicatiile ce pot aparea, cu precadere in jurul varstei de 50 de ani: accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficienta cardiaca sau renala. Contributia media in procesul de diseminare a mesajelor legate de importanta preventiei, a diagnosticarii precoce si a controlului in hipertensiunea arteriala este esentiala si ajuta la reducerea mortalitatii cardiovasculare in Romania.”, a declarat prof. univ. dr. Maria Dorobantu, Presedinte al Societatii Romane de Hipertensiune.

Articolul precedentStudiu: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) poate cauza imbatranirea precoce
Articolul următorSloganul Campaniei Nationale anti- hipertensiune arteriala: E timpul sa actionam!