Strugurii, datorita continutului bogat de potasiu si antioxidanti, dar si soia sunt considerate remedii eficiente in lupta cu hipertensiunea arteriala, un important factor de risc in bolile cardiovasculare. Eficienta strugurilor si a produselor din soia a fost demonstrata in doua studii, prezentate la o conferinta de cardiologie.

in ceea ce priveste strugurii, studiul a fost realizat pe 46 de femei si de barbati, din care jumatate au consumat aceste fructe de trei ori pe zi, iar cealalta jumatate a avut o dieta fara fructe si legume. Pentru soia, cercetatorii au realizat un studiu pe un esantion de peste 5000 americani caucazieni si de culoare, cu varste cuprinse in tre 18-30 de ani, care au fost monitorizati si examinati in diverse intervale.

Prin urmare, rezultatele studiului care a avut in vedere analiza beneficiilor strugurilor, au aratat ca pacientii care au mancat struguri, au beneficiat de o scadere esentiala a presiunii sistolice in a patra, a opta si a 12- a saptamana. Cu toate acestea, medicii specialisti nu au putut identifica mecanismul prin care strugurii actioneaza asupra presiunii arteriale.

Pe de alta parte, persoanele care au adaugat soia in dieta lor zilnica, au avut o tensiune arteriala sistolica considerabil mai mica. Totodata, studiul a evidentiat pentru prima data ca afroamericanii care in general au valorii ridicate ale tensiunii arteriale, au beneficiat de efectele isoflavonelor, care se regasesc in soia.