Declansarea maladiei Alzheimer ar putea fi oprita datorita consumului de cafea, lucru sustinut de catre oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii. Se pare ca aceasta bautura declanseaza o reactie chimica la nivelul creierului care previne astfel distrugerile cauzate de Alzheimer.

Mai exact, savantii americani au realizat un studiu pe un esantion de 124 de persoane cu varsta de peste 65 de ani, pe o durata de patru ani. Pe perioada cercetarilor oamenii de stiinta au observat ca pacientii care prezentau primele semne ale bolii consumau zilnic cafea cu 51% mai putina spre deosebire de persoanele neafectate de aceasta maladie.

Acest studiu este primul din lume care stabileste o legatura intre consumul de cafea si reducerea riscului de declansare a maladiei Alzheimer. De asemenea, studii anterioare au aratat ca aceasta bautura combate depresia la femei si reduce riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale.

Maladia Alzheimer este una dintre cele mai devastatoare si costisitoare suferinte. La nivel europeanse estimeaza ca sunt 9,9 milioane de persoane care sufera de aceasta forma de dementa. Ceea ce este si mai in ingrijorator e faptul ca numarul persoanelor cu Alzheimer ar putea sa creasca si chiar sa se dubleze in urmatorii 30 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata si a tendintelor de evolutie demografica.