Strabismul este o afectiune oftalmologica care apare in general la copii, pana la varsta de 6 ani si poate afecta vederea acestuia in cazul in care nu este tratat in timp util. Strabismul la copil nu reprezinta o urgenta, insa este bine sa fie tratat pana la varsta de 3 ani, existand astfel mai multe sanse de vindecare.

Ceea ce este foarte ingrijorator si periculos este strabismul aparut brusc la un adult.

„Se deosebeste de strabismul la copii prin faptul ca adultul care face brusc strabism are intotdeauna diplopie, deci vede dublu. Acesta este un simptom important si acest strabism brusc aparut la un adult este absolut intotdeauna o urgenta, una neurologica si nu oftalmologica. Chiar daca manifestarea este in sfera oftalmologica, el este determinat de o neuroviroza, de un accident vascular cerebral, de un traumatism sau de o tumora cerebrala unde primul simptom este diplopia, vederea dubla”, a atras atentia intr-un interviu acordat Sanatatea TV, prof. univ. dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice.

Principalele cauze ale strabismului sunt viciile de refractie, hipermetropia si astigmatismul hipermetropic. „De cele mai multe ori viciile de refractie se mostenesc, deci daca un parinte poarta ochelari sau are probleme oftalmologice, proportia de transmitere la copil a afectiunii este de peste 70%, deci e o exceptie cand nu mosteneste”, a mai adaugat prof. univ. dr. Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice.