Structurile locale de inspectie sanitara vor fi readuse in coordonarea Inspectiei Sanitare de Stat din Ministerul Sanatatii

0
239

Structurile locale de inspectie sanitara vor fi readuse in coordonarea Inspectiei Sanitare de Stat din Ministerul Sanatatii, potrivit Ordonantei de Urgenta de modificare a Legii 95/2006 adoptata de Guvernul Romaniei in data de 28 iunie 2016.

Masura reprezinta o revenire la normalitate si o reasezare a controlului din sistemul sanitar intre prioritatile actului guvernamental. Astfel, Executivul va asigura un control constant, eficient si coordonat pentru siguranta populatiei si respectarea normelor legale din domeniul sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

De asemenea, in document se mai precizeaza ca efectul principal al acestei Ordonante este asigurarea independentei inspectorilor, supusi deseori la presiuni din partea mediului politic local. Oficialii considera ca dovada acestei presiuni o reprezinta rezultatele actiunilor de control incrucisat, adica acele actiuni care nu se desfasoara in judetul de resedinta. in cadrul controalelor incrucisate, inspectorii au aplicat masuri proportionale cu gravitatea deficientelor identificate si in concordanta cu situatiile reale. Alte controale, in aceleasi unitati, dar efectuate in judetul de resedinta au aratat alte rezultate, potrivit aceleasi surse.

in ceea ce priveste rolul Inspectiei Sanitare, acesta este unul important in mai multe domenii, printre care: produse biocide, apa potabila, furnizori de servicii medicale unitati de invatamant, precum si alte produse si activitati asupra sanatatii populatiei. Mai mult, Inspectia Sanitara are obligatia de a raporta la Comisia Europeana rezultatele actiunilor de control si evaluarea riscurilor la adresa sanatatii populatiei.

Premierul Dacian Ciolos si ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu isi exprima ferma convingere ca sistemul sanitar nu poate fi administrat fara coerenta activitatilor de control, aspect ignorat in ultimii ani, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentDr. Valeria Herdea: Introducerea alimentatiei la bebelus trebuie sa respecte cativa pasi esentiali
Articolul următorDr. Daniela Rajka: In Romania, educatia pentru sanatate in randul tinerilor nu se realizeaza in mod organizat