Dr. Sanda Patrichi: Costurile unui bolnav nerecuperat sunt mult mai mari decat costurile unei reabilitari medicale

0
84

Fie ca este vorba despre un traumatism, infarct miocardic sau accident vascular, pacientii care trec prin astfel de episoade au nevoie de recuperare medicala. si nu doar din punct de vedere al recastigarii capacitatilor fizice afectate, ci si din punct de vedere al reintegrarii sociale, profesionale si al costurilor implicate.

„Este considerat inacceptabil riscul unui pacient care trece printr-un eveniment de boala si nu este recuperat. in realitate, costurile unui bolnav nerecuperat sunt mult mai mari decat costurile unei reabilitari medicale. Din punct de vedere social, din punct de vedere profesional, al insertiei familiale, un pacient nerecuperat inseamna o povara. Un pacient recuperat in asa fel incat sa atingem limitele de reluare a functiilor din toate punctele de vedere inseamna un castig pentru societate, pentru profesie, pentru familie. (…) Un pacient care trece printr-un episod de boala este evaluat, este consultat si i se aduce un sistem de proceduri terapeutice din partea mai multor specialitati. Pentru ca in afara unor cauze incidentale cum ar fi un traumatism, un accident, orice boala are mai multe fatete, mai multe etiologii.”, a explicat dr. Sanda Patrichi, Managerul Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca intr-un interviu www.SanatateaTv.ro.

Pacientul care in urma unei boli ramane cu o deficienta de orice fel (cognitiva, de mers, de folosire a membrelor superioare si nu numai) necesita recuperare medicala. in functie de acest deficit si durata recuperarii medicale poate varia.

Ad in title

„Sa luam de exemplu cardiologia. Un infarct miocardic, o insuficienta cardiaca ii creaza o inadaptabilitate la efort sau la stres sau la efort intelectual, nu neaparat fizic. Patologia neurologica poate duce la inadaptabilitate sau la o deficienta atat motorie cat si psihica sau cognitiva. O patologie ortopedica determina o deficienta fizica, motorie. Putem vorbi despre deficiente din mai multe puncte de vedere. (…) in functie de specialitate, perioada optima este intre un an si trei ani de zile. Atunci au dreptul de a se interna de doua ori pe an conform Contractului Cadru si noilor norme ale Contractului Cadru si dupa care pot veni in sistem ambulator pentru pastrarea nivelului la care reusim sa-i aducem.”, a indicat dr. Sanda Patrichi.

Recuperarea medicala reprezinta un mijloc prin care se pot preveni complicatiile dupa o boala sau se pot temporiza unele interventii invazive.

„Prin recuperare medicala poti preveni complicatiile care apar ca urmare a unui eveniment nedorit. Poti face preventia complicatiilor si a evolutiei nefavorabile in urma aparitiei episodului de boala. (…) Daca sunt bine evaluati pacientii si daca clinicianul cunoaste specialitatea lui foarte bine, pana ajunge la o interventie chirurgicala exista tratamente conservative, care de multe ori se folosesc. Daca este sa vorbim de specialitatea neurologica, putem spune ca sunt multe cazuri in care neurochirurgul spune <<Sa incercam tratamente conservative!>>. O lombosciatica de exemplu. <<Sa incercam conservative, sa nu sarim direct la interventia chirurgicala!>> Care are un risc, ca orice interventie.”, a subliniat dr. Sanda Patrichi.

Articolul precedentDr. Valeria Herdea: Introducerea alimentatiei la bebelus trebuie sa respecte cativa pasi esentiali
Articolul următorDr. Daniela Rajka: In Romania, educatia pentru sanatate in randul tinerilor nu se realizeaza in mod organizat