Dr. Daniela Rajka: In Romania, educatia pentru sanatate in randul tinerilor nu se realizeaza in mod organizat

0
66

Educatia este stalpul dezvoltarii oricarei societati, iar pentru copii si adolescentii este determinant sa aiba acces la educatie, pentru evolutia lor viitoare. Una dintre componentele esentiale ale acesteia este educatia pentru sanatate, prin care s-ar putea evita comportamente la risc. Pentru ca impactul asupra copiilor sa fie cel scontat, parintii ar trebui sa fie primii care sa inteleaga cat de important este acest tip de educatie in viata copiilor lor.

„Daca reusesti sa formezi copilul si sa-l educi, atunci poti sa speri ca peste 20 de ani vei avea si parinti educati. Sau poate ca prin copil poti sa educi parintii, cateodata. (…) Comportamentele cu risc pentru sanatate sunt o problema foarte importanta. incepand cu cele simple, cum ar fi obezitatea, sedentarismul – care sunt probleme foarte, foarte importante in acest moment -, pana la consumul de tutun, de alcool, de droguri la elevii mai mari. si chiar comportamentele sexuale inadecvate. Avem adolescente insarcinate in fiecare an, aproape in fiecare scoala”, a declarat dr. Daniela Rajka, vicepresedinte Societatea Medicilor din Colectivitatile de Copii si Tineri intr-un interviu pentru www.SanatateaTV.ro.

in ceea ce priveste educatia pentru sanatate in Romania, specialistul este de parere ca in tara noastra aceasta se realizeaza in mod neorganizat, programa este neatractiva si nu exista strategii eficiente.

Ad in title

„in acest moment, in colectivitatile de copii si in scoli, educatia pentru sanatate nu se realizeaza intr-un mod organizat. Nu exista strategii concrete de realizare a acestei educatii pentru sanatate. insa in orasele mari si in orasele mici, acolo unde exista retea de medicina scolara, in sarcinile medicilor scolari exista aceasta educatie pentru sanatate, care trebuie acordata atat copiilor cat si cadrelor didactice si parintilor. Exista judete, exista scoli in care sunt protocoale foarte bine incheiate intre asociatiile de parinti, intre medicii scolari, intre psihologi, logopezi si in care educatia pentru sanatate se face in cadrul orelor de dirigentie. Exista judete, exista orase, exista scoli in care nu se face la modul organizat. Este clar o problema educatie pentru sanatate in colectivitati, tocmai din cauza lipsei unei strategii concrete.(…) Cartile sunt absolut neinteresante pentru copii. Practic, educatia pentru sanatate trebuie sa se porneasca de la notiuni de igiena primara in cazul copiilor mici, din gradinitie si clasele I-II, pana la notiuni de anatomie, la comportamentele cu risc pentru sanatate, elemente care sunt foarte importante in perioada de adolescenta, de la 11 la 18 ani. si trebuie inceput cat mai devreme cu ele”, a explicat dr. Daniela Rajka.

Desi in Romania exista o Retea de Medicina Şcolara, numarul medicilor care practica aceasta specialitate este destul de redus raportat la numarul de copii de care trebuie sa se ocupe.

„Medicii scolari, din pacate, sunt putini. Au o norma de 2.000-3.000 de elevi in orasele mai mici. Este foarte greu sa crezi ca pot face singuri aceasta educatie pentru sanatate la modul continuu. De obicei, se intra in orele de dirigentie in momentul in care este solicitat. (…) Ideea Ministerului Educatiei este ca aceste ore trebuie predate de catre profesori. Este de inteles acest lucru daca te gandesti ca in mediul rural, de exemplu, nu ai un alt educator in afara de profesor. in zone defavorizate nu ai un alt educator in afara de profesor. Degeaba spui ca medicul ii da informatia cea mai buna daca nu ai medicul respectiv. Atunci trebuie sa te multumesti cu a accepta ca profesorul poate sa-i dea un minim de informatie. Numai ca nu se fac aceste ore. Deci sunt optionale. Dar toata lumea stie ca nu se fac”, a conchis dr. Daniela Rajka.

Articolul precedentDr. Sanda Patrichi: Costurile unui bolnav nerecuperat sunt mult mai mari decat costurile unei reabilitari medicale
Articolul următorInfectia determinata de Clostridium difficile, intalnita la 1-3% din populatia adulta