Stresul suportat de mama in timpul sarcinii poate face rau copilului

0
271

Rezultatele cercetarilor, prezentate in cadrul unei intalniri de la Toronto a Asociatiei Toracice Americane, indica faptul ca stresul suportat de mama in timpul sarcinii poate avea consecinte pe termen lung pentru copil.

S-a constatat ca mamele expuse la nivelul cel mai mare de stres in timpul sarcinii au cele mai mari sanse de a naste copii cu nivel inalt de imunoglobulina E sau IgE – componenta a sistemului imunitar – chiar daca mamele au fost expuse la un nivel scazut de alergeni in timpul sarcinii.

Studiile efectuate pe animale au relevat faptul ca stresul suportat de mama amplifica efectele expunerii la alergeni asupra sistemului imunitar al embrionului aflat in dezvoltare. Echipa de la Harvard si-a propus sa verifice daca acelasi lucru era valabil si in cazul fiintelor umane. Cercetatorii au masurat nivelul de IgE al sangelui din cordonul ombilical al 387 de nou-nascuti din Boston. Copiii ai caror mame fusesera cel mai stresate – insa care fusesera expuse unui nivel scazut de particule de praf cu alergeni – aveau cel mai inalt nivel de IgE in sangele cordonului ombilical; aceasta descoperire indica faptul ca stresul a accentuat raspunsul sistemului imunitar fata de expunerea la praf.

Aceasta concluzie a fost valabila indiferent de rasa, clasa sociala, nivelul de educatie al mamei sau daca aceasta era fumatoare sau nu. Aceste rezultate vin in sprijinul ideii ca stresul poate fi considerat un factor social de poluare; cand este „respirat” si ajunge in organism, el poate influenta reactia sistemului imunitar al corpului. cercetatorii au urmarit 1.000 de persoane din Noua Zeelanda, de la nastere, pana la varsta de 32 de ani. Ei au descoperit ca acei copii care suferisera maltratari – respingere materna, disciplina dura sau abuz sexual – aveau un nivel de doua ori mai mare al infectiilor din sange, chiar si 20 de ani mai tarziu. Nivelul mare al indicatorilor de infectii, precum proteina C-reactiva, fibrinogenul si celule imunitare, sporeste riscul de afectiuni cardiace si diabet.

Stresul suferit in copilarie poate afecta directia dezvoltarii si poate avea un efect pe termen lung asupra riscului pentru diverse boli. Studiile au mai aratat ca maltratarea suferita in copilarie poate afecta capacitatea glucocorticoidelor (hormonii care inhiba infectiile) sa reactioneze pe parcursul intregii vieti, ceea ce ar putea conduce la instalarea depresiilor si a altor afectiuni psihiatrice.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentPeste 150 de persoane infectate cu ambrozia in judetul Satu Mare
Articolul următorSindroame cefaleice – Aspecte generale