Peste 150 de persoane infectate cu ambrozia in judetul Satu Mare

0
293

Peste 150 de persoane din zona Careiului s-au imbolnavit, in ultimii trei ani, de la ambrozia, o planta periculoasa pentru sanatatea omului.

Medicul alergolog Robert Vass a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, in perioada octombrie 2005 – iulie 2008, din 2.192 de persoane testate, 159 au fost depistate pozitiv la testele speciale la ambrozia.

Potrivit medicului, impotriva acestei alergii nu exista un tratament special, ea putand fi diminuata doar prin imunoterapie, persoanele afectate ramanand insa alergice tot restul vietii.

Robert Vass a explicat ca polenul poate fi purtat de vant la o distanta de 90 de km, iar granulele, dupa ce patrund in caile respiratorii, pot duce la rinita alergica, conjunctivita, astm bronsic sau dermatite alergice.

Ambrozia sau iarba parloagelor, cum i se mai spune, este raspandita in toate zonele de campie si de deal din judetul Satu Mare, conditii foarte bune de dezvoltare inregistrandu-se in special in campia Nirului, Careiului, Ierului, Somesului si pe dealurile Tasnadului. Se gaseste frecvent de-a lungul soselelor si al cailor ferate atat in intravilanul, cat si in extravilanul localitatilor. Ambrozia este o specie invaziva inclusa in lista oficiala a buruienilor de carantina. Prezenta acestei specii in culturile agricole provoaca insemnate pierderi de productie, in special in cultura de floarea-soarelui. Caracterul nociv al speciei este cauzat de afectiunile alergice pe care le provoaca in perioada de inflorit, din cauza cantitatii mari de polen emanat in atmosfera.

Specia isi are originea pe continentul nord-american, de unde s-a raspandit odata cu intensificarea relatiilor comerciale, fiind semnalata in Europa Centrala pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Prezenta ambroziei a fost semnalata sporadic si pe teritoriul Romaniei inca de la inceputul secolului XX.

in judetul Satu Mare, aceasta planta a fost semnalata pentru prima data de botanistul Karacsonyi Carol in anul 1977 in localitatea Piscolt.

Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare va initia un program de informare a populatiei despre impactul pe care il are ambrozia asupra omului, in urma descoperirii plantei daunatoare pentru om in intregul judet.

Potrivit specialistilor, polenul acestei plante este periculos. Avand o capacitate de fructificare si o vitalitate deosebit de mare, biologii spun ca exista posibilitatea unei „explozii ecologice” cu implicatii majore asupra sanatatii populatiei. Polenul acestei plante are o putere alergena foarte ridicata, provocand alergii severe la persoanele sensibile. Este toxica, amara, folosita in zona de origine – America – ca vermifug si la stoparea sangerarilor nazale. Sursa: Agerpres

Articolul precedentAnalizele medicale gratuite, ignorate de populatie
Articolul următorStresul suportat de mama in timpul sarcinii poate face rau copilului