Copiii nascuti prin cezariana, predispusi la diabetul de tip 1

0
188

Copiii nascuti prin cezariana prezinta un risc de 20% mai mare de a face diabet de tip 1 decat cei nascuti in mod normal, potrivit rezultatelor unui studiu condus de Universitatea Queens din Belfast. Acest tip de diabet, care se poate manifesta inca din copilarie, are o incidenta din ce in ce mai mare in Europa, cercetatorii nereusind sa justifice toate cauzele acestuia.

Echipa de specialisti de la Universitatea Queena€™s a examinat 20 de studii din 16 tari, in care au fost analizati 10.000 de copii cu diabet de tip 1. Acestia au descoperit un risc crescut de 20% de a dezvolta acest tip de diabet la copiii nascuti prin cezariana. Acest procent nu a putut fi explicat prin factori, precum: varsta de la nastere, varsta mamei, diabetul gestational in timpul sarcinii, alapatarea la san, factori asociati in studii anterioare cu aparitia diabetului in copilarie.

Diabetul de tip 1 se manifesta atunci cand sistemul imunitar distruge celule producatoare de insulina din pancreas. Una dintre teoriile rezultate in urma studiului sustine ca operatia de cezariana poate afecta dezvoltarea sistemului imunitar deoarece bebelusii sunt expusi mai intai la bacteriile existente in mediul spitalului si nu la bacteriile materne.

Diabetul este o afectiune grava care, daca nu este controlata, poate conduce la complicatii fatale, precum: boli de inima, infarct, cedarea rinichilor, amputatii. Chiar controlat corespunzator, diabetul inseamna o viata de teste de sange si injectii de insulina.

Nu toate femeile au optiunea de a alege sa nasca prin cezariana, dar cele care o au, trebuie sa ia mai intai in consideratie aceste riscuri.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentPeste 150 de persoane infectate cu ambrozia in judetul Satu Mare
Articolul următorSindroame cefaleice – Aspecte generale