Oamenii de stiinta americani au ajuns la concluzia ca stresul intens si de lunga durata are un efect negativ puternic asupra copiilor. Mai exact, stresul cronic la care sunt supusi copiii impiedica dezvoltarea creierului.

Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au realizat studii la care au participat peste 60 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani. in cadrul acestor cercetari, copiii au fost intrebati daca in viata lor au existat sau nu episoade stresante, dupa care au fost supusi unor teste RMN, de imagistica prin rezonanta magnetica.

in cazul copiilor care au raspuns pozitiv in privinta stresului, cortexul cingular anterior ocupa mai putin spatiu decat este normal, ca si cum ar fi fost inhibata dezvoltarea lui. Potrivit specialistilor, cortexul cingular anterior este extrem de important in ceea ce priveste sarcinile emotionale si cognitive, dar si memoria.

in urma RMN-ului s-a constatat ca la copiii stresati, care au traversat perioade mai dificile, creierul arata ca si cum ar fi primit o lovitura la cap. in aceste conditii, cercetatorii ii sfatuiesc pe parinti sa-i fereasca pe copii de stres.