Ministerul Sanatatii este deschis dialogului si va da dovada de flexibilitatea in ceea ce priveste industria farmaceutica si taxa clawback, a precizat secretarul de stat, conf. univ. dr. Alexandru Rafila, in cadrului Forumului Industriei Farmaceutice.

De asemenea, conf. univ. dr. Alexandru Rafila a facut referire si la lista de medicamente compensate care ar putea fi actualizata. „Peste o suta de medicamente noi sunt analizate de specialistii din Ministerul Sanatatii, care si-au propus sa actualizeze lista de medicamente compensate, blocata din 2007”, a subliniat secretarul de stat, conf. univ. dr. Alexandru Rafila.

Totodata, in cadrul Forumului a fost subliniata importanta medicamentelor inovatoare in sistemul de sanatate din Romania. „Inovatiile din industria farmaceutica sunt importante pentru pacienti si pentru sistemul sanitar. De aceea, autoritatile trebuie sa recunoasca importanta si valoarea medicamentelor inovatoare. Accesul pacientilor la medicamentele noi trebuie sa devina o prioritate pentru Guvernul Roman”, a afirmat Makis Papataxiarchis, managing director Janssen Pharmaceuticals, Johnson&Johnson.

O problema importanta, dezbatuta de catre reprezentantii industriei farmaceutice a fost si cea a taxei clawback, care potrivit lui Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, aceasta are o forma absolut originala in Romania.

„Masurile luate in ceea ce priveste genericele sunt ineficiente. Implementarea taxei de clawback este o solutie pe termen scurt si ar trebui sa fie o ultima masura pe care autoritatile trebuia s-o aiba in vedere”, a declarat Dragos Damian.

Cea de-a treia editie a Forumului Industriei Farmaceutice 2012, organizata de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sanatatii, a reunit la masa dialogului principalii actori din industria farmaceutica. Sub tematica a€œManagementul strategic si noi modele de business in piata farmaceutica actuala”, peste 150 de manageri de top din industria farmaceutica, dar si reprezentantii autoritatilor au avut ocazia sa dezbata pe marginea celor mai importante probleme care marcheaza industria farmaceutica, precum impactul taxei clawback, cresterea exporturilor paralele, platile intarziate in tranzactiile comerciale, dar si actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite.