Stocurile insuficiente de sange, o problema la nivel mondial, arata un studiu

0
23

Un studiu recent realizat pe furnizarea de sange si a cererilor de transfuzii bazate pe probleme comune de sanatate din 195 de tari a concluzionat ca 119 dintre acestea nu pot avea suficient sange pentru a satisface nevoile populatiei.

„Pe masura ce mai multe persoane pot accesa ingrijiri in tarile cu venituri mici si medii, cererea de transfuzii de sange va creste in continuare si – fara sprijin financiar, structural si de reglementare – va largi decalajul pe care l-am descoperit intre oferta globala si cererea de sange, a declarat Dr. Meghan Delaney, coautor al studiului si cercetator la Spitalul National pentru Copii din Washington, citat de Reuters.

 

OMS recomanda intre zece si douazeci de donari de sange la mia de locuitori

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca, la fiecare o mie de persoane din orice tara, sa fie facute intre zece si douazeci de donari de sange pentru a asigura stocul necesar.

Transfuziile de sange salveaza vieti si imbunatatesc sanatatea, iar OMS spune ca asigurarea unei furnizari sigure si adecvate de sange ar trebui sa fie o parte integranta a politicii nationale de ingrijire a sanatatii din fiecare tara.

Pentru a calcula disponibilitatea de sange la nivel mondial, cercetatorii au folosit date dintr-un sondaj OMS privind practicile de transfuzie intre anii 2011 si 2013, la care au raspuns 180 din 195 de tari. Pentru a estima modul in care acest lucru este comparativ cu nevoile fiecarei tari, s-a calculat cantitatea de sange necesara pentru 20 de afectiuni medicale diferite, pe baza datelor din SUA intre anii 2000-2014. De asemenea, au calculat prevalenta acestor afectiuni in fiecare tara si apoi au estimat cat de mult sange va fi necesar pentru a oferi o transfuzie fiecarui pacient care are nevoie.

Cifra totala de sange la nivel global a fost estimata la aproximativ 272 de milioane de unitati. Cu toate acestea, cererea globala totala in 2017 a fost de aproximativ 303 milioane de unitati – un deficit de aproximativ 30 de milioane de unitati. in cele 119 tari cu o oferta insuficienta, deficitul a totalizat peste o suta de milioane de unitati, ceea ce a fost de aproximativ 1.849 de unitati la o suta de mii de persoane.

 

Țarile cu venituri mici, cele mai afectate

 

in majoritatea tarilor cu venituri mari, oferta ar putea satisface cererea, dar nu si in tarile cu venituri mici. Țarile cu venituri mai mici au avut o cerere relativ scazuta comparativ cu tarile cu venituri mari, fapt care poate fi atribuit unei rate mai mici de imbolnavire cauzate de rani si boli cronice. Cu toate acestea, aceste tari au inregistrat, de asemenea, cele mai mari deficiente estimate ale ofertei. Furnizarea de sange, dar si a celor trei componente derivate din acesta – globule rosii, trombocite si plasma – a variat brusc intre tari.

Pentru a raspunde cererii in 2017, presupunand ca aproximativ 1,5 unitati de componente de sange pot fi derivate dintr-o donare, 40 de tari ar necesita mai mult de 30 de donari de sange la o mie de persoane, o cifra mai mare decat tinta OMS de zece-douazeci de donari, au estimat cercetatorii. O limitare a studiului este faptul ca cercetatorii si-au bazat estimarile pe practicile ideale de transfuzie de sange din SUA, care s-ar putea sa nu reflecte ceea ce s-ar intampla in tarile in care bolile tropicale neglijate, malaria, sarcinile si complicatiile la nastere sunt mai severe.

 

Articolul precedentRecomandari pentru igiena orala a persoanelor varstnice
Articolul următorArta, tratament pentru afectiuni precum diabetul sau problemele de sanatate mintala