Dependenta de droguri, tratata cu ajutorul unei proceduri care e folosita in cazurile de epilepsie sau boala Parkinson

0
140

Patru americani cu o dependenta severa de droguri vor fi tratati cu ajutorul unei proceduri experimentale, folosita pana acum doar pentru pacientii afectati de boala Parkinson, de epilepsie sau de tulburarea obsesiv-compulsiva. Tratamentul, folosit in premiera in acest scop, consta in introducerea unor implanturi in creier, in zona care controleaza dependenta, astfel incat sa fie reduse poftele pacientilor. Acestia vor fi apoi supravegheati timp de doi ani, de o echipa complexa, formata din medici, psihologi, dar si din experti in dependenta. 

 

Ce inseamna implanturile in creier

 

Tratamentul consta in introducerea unui electrod de 1 milimetru in zona specifica a creierului care regleaza impulsurile precum dependenta si autocontrolul. Apoi, o baterie este apoi introdusa sub clavicula, iar activitatea creierului va fi monitorizata de la distanta de echipa de medici, psihologi si experti in dependenta pentru a vedea daca poftele revin.  

„Acest tratament este folosit in cazul pacientilor la care nu au functionat alte terapii, fie medicamentoase, comportamentale si interventii sociale. Este un proces foarte riguros, cu supraveghere din partea eticienilor si a autoritatilor de reglementare si a multor alte organe de conducere”, a explicat doctorul Ali Rezai, cel care a efectuat procedura, pentru BBC.  

Procesul numit stimulare profunda a creierului (DBS) a fost aprobat de Agentia pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite pentru tratarea unei serii de afectiuni, inclusiv boala Parkinson, epilepsia si tulburarea obsesiv-compulsiva. Aceasta este, insa, prima oara cand aceasta procedura a fost aprobata pentru a trata dependenta de droguri. La nivel mondial, aproximativ 180.000 de oameni au implanturi cerebrale.

 

Implanturile in creier, o tehnologie interesanta pentru marile companii

 

La inceputul anului, specialistii britanici din domeniul medical si-au exprimat ingrijorarea dupa ce Facebook si compania Neuralink a lui Elon Musk au anuntat studii cu obiectivul de a produce apoi produse comerciale. Neuralink a cerut aprobarea pentru a incepe studiile clinice pe oameni, cu electrozii inserati in creierul pacientilor cu paralizie.Iar Facebook vrea sa dezvolte un produs care poate transcrie cuvinte la un ritm de 100 de cuvinte pe minut, doar gandindu-le.  

Medicii avertizeaza insa ca aceasta tehnologie nu ar trebui folosita pe scara larga. „Cand vine vorba de aplicatii, tehnologia trebuie sa fie puternic reglementata. Nu este ca si cum iti faci un vaccin gripal sau un tatuaj. Chirurgia are riscuri inerente si nu este banala. Procedura aceasta este doar pentru cei cu boli cronice, in cazul carora nu au functionat celelalte tratamente si au ramas fara alte sperante”, a incheiat Ali Rezai.

Articolul precedentRecomandari pentru igiena orala a persoanelor varstnice
Articolul următorArta, tratament pentru afectiuni precum diabetul sau problemele de sanatate mintala