De la vaccinare, la spalatul pe maini – sfaturile specialistilor pentru a evita gripasi raspandirea ei

0
41

Sezonul gripei se apropie, iar cu odata cu el vin si sfaturile (simple) pentru a o evita si pentru a nu o raspandi. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), fiecare dintre noi putem pune in practica cinci actiuni usoare pentru a ne proteja de gripa. Acestea sunt vaccinarea, spalatul pe maini, evitarea atingerii nasului, ochilor si gurii, pastrarea distantei fata de persoanele bolnave si statul in casa atunci cand suntem contagiosi.  

„Cele mai frecvente simptome de gripa includ febra, tuse uscata, dureri de cap, dureri musculare si articulare, dureri in gat si un nas care curge”, transmite OMS, care aminteste ca, in fiecare an, milioane de oameni sunt afectati de gripa.

 

Recomandari simple care pot salva vieti

 

Cei mai multi bolnavi se recupereaza in decurs de o saptamana, dar, pentru cei mai ghinionisti, gripa poate fi mortala. „Epidemiile de gripa sezoniera apar in general toamna si iarna, asa ca le putem anticipa si ne putem pregati in consecinta”, spune OMS. Primul sfat este vaccinarea. „Vaccinarea anuala este cea mai eficienta metoda de a va proteja impotriva gripei si a complicatiilor grave”, spune OMS. „Vaccinarea este deosebit de importanta pentru femeile insarcinate, in orice stadiu de sarcina. De asemenea, este fundamentala pentru copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani, persoanele in varsta, persoanele care sufera de boli cronice si pentru angajatii din domeniul sanitar”. 

O alta regula este spalatul pe maini in mod regulat. „Spalati-va regulat pe maini cu apa curenta si sapun si uscati-le bine cu un prosop de unica folosinta!”, transmite OMS. O alta recomandare este sa evitati sa atingeti ochii, nasul si gura. Germenii sunt mai susceptibili sa intre in corp prin ochi, nas si gura. „Nu puteti controla tot ceea ce inspirati, dar puteti reduce riscul de infectie, tinandu-va mainile departe de fata. Daca trebuie sa va atingeti ochii, nasul sau gura, faceti-o cu o batista curata sau spalati-va mai intai mainile”, precizeaza OMS. 

De asemenea, OMS recomanda evitarea persoanelor bolnave pentru ca gripa este contagioasa. „Se raspandeste cu usurinta in spatii aglomerate, cum ar fi in transportul public, in scoli si in casele de batrani si in timpul evenimentelor publice”, explica OMS. „Cand o persoana infectata tuseste sau stranuta, virusul se poate raspandi pana la un metru si poate infecta persoanele care inspira in acest perimetru”, transmite OMS.

A cincea recomandare este ca persoanele bolnave sa ramana in case pentru a nu ii pune in pericol pe cei din jur. „Acest lucru este valabil in special pentru persoanele cu afectiuni cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inima si HIV”, spune OMS. „Izolarea rapida poate preveni raspandirea gripei si poate salva vieti”, concluzioneaza organizatia.

Articolul precedentRecomandari pentru igiena orala a persoanelor varstnice
Articolul următorArta, tratament pentru afectiuni precum diabetul sau problemele de sanatate mintala