Diabetul, obezitateasi hipertensiunea arteriala, factori de risc in cazul ranilor grave

0
30

Diabetul, obezitatea si hipertensiunea arteriala sunt factori de risc asociati de mult timp, de catre specialisti, cu un risc crescut de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Un nou studiu arata insa ca, in cazul pacientilor grav raniti, acesti factori, cunoscuti sub numele de „sindrom metabolic” duc la o probabilitate mai mare de complicatii sau chiar deces.  

Cercetarea, efectuata de oamenii de stiinta din Statele Unite, a luat in considerare datele a 4.491 de pacienti cu varsta peste 16 ani, cu leziuni severe, inclusiv o suta de persoane cu sindrom metabolic, care au fost tratate intre 2014 si 2018. in comparatie cu pacientii fara sindrom metabolic, persoanele cu aceasta problema au avut o probabilitate de 2,5 ori mai mare sa moara in timpul studiului.  

 

Pacientii cu sindrom metabolic si traume, expusi complicatiilor sau decesului

 

„Datele noastre arata ca sindromul metabolic are un impact semnificativ asupra mortalitatii si rezultatelor pacientilor cu traume. Nu numai ca au existat rate crescute de complicatii cardiovasculare asociate cu sindromul metabolic, dar, de asemenea, internari pe perioade mai mari in spital, la terapie intensiva, dar si o perioada mai indelungata pe ventilatie mecanica”, a spus dr. Brett Tracy de la Școala de Medicina a Universitatii Emory din Atlanta, citat de Reuters.

Pacientii cu sindrom metabolic analizati in studiu au fost mult mai in varsta: 64, comparativ cu o varsta medie de aproximativ 39 de ani pentru ceilalti pacienti cu traumatism. Și toti cei cu sindrom metabolic erau obezi, in timp ce ceilalti pacienti tindeau sa aiba o greutate normala sau sa fie usor supraponderali. Cu toate acestea, toti au avut rani la fel de grave.

Perioadele de internare in spital sunt in medie de 16,5 zile pentru pacientii cu sindrom metabolic, fata de unsprezece zile pentru ceilalti pacienti. Și terapia intensiva ramane in medie noua zile la pacientii cu sindrom metabolic, fata de cinci zile fara acesta, potrivit studiului, care a fost prezentat la American College of Surgeon’s Clinical Congress din San Francisco si publicat in Journal of the American College of Surgery.

Persoanele cu sindrom metabolic au avut nevoie de ventilatie mecanica care sa ii ajute sa respire in medie 12 zile, comparativ cu cinci zile pentru alti pacienti. Ratele mortalitatii au fost de 14% pentru pacientii cu sindrom metabolic si de 7,1% pentru ceilalti pacienti cu traumatisme din studiu. in plus, 51% dintre persoanele cu sindrom metabolic nu au putut merge direct acasa de la spital si au fost trimise la centre de reabilitare, comparativ cu doar 30% dintre ceilalti pacienti cu traumatism.

Deoarece studiul nu a fost un experiment controlat, nu se poate dovedi ca sindromul metabolic a fost cauza rezultatelor mai grave pentru pacientii cu traumatisme. Un alt dezavantaj al analizei este ca cercetatorii nu aveau date cu privire la mai multi factori considerati, in mod obisnuit, ca parte a sindromului metabolic, cum ar fi nivelul colesterolului, raportul talie-sold sau glicemia ridicata fara un diagnostic de diabet, noteaza echipa de studiu. Cercetatorii nu aveau, de asemenea, date despre fondul etnic sau rasial al pacientilor sau statutul lor socioeconomic, ambele putand avea rezultate asupra pacientilor cu traume.

Rezultatele studiului evidentiaza insa importanta luarii in considerare a sindromului metabolic printre factorii de risc pentru rezultate mai grave ale traumelor, concluzioneaza echipa de studiu. in plus, cercetatorii sugereaza ca oamenii ar trebui sa faca tot ce pot pentru a reduce factorii care contribuie la sindromul metabolic.

 

Articolul precedentRecomandari pentru igiena orala a persoanelor varstnice
Articolul următorArta, tratament pentru afectiuni precum diabetul sau problemele de sanatate mintala