Angajatii expusi la agenti cancerigeni sau mutagenisi la pulberi minerale pneumoconiogene, protejati printr-o lege promulgata astazi

0
78

Muncitorii expusi agenţi cancerigeni sau mutageni si la pulberi minerale pneumoconiogene vor fi protejati prin supravegehrea starii de sanatate chiar si dupa incheierea activitatii profesionale, conform unei legi promulgate de presedintele Klaus Iohannis.

Initiatorii legii au constatat ca, „in cursul activitaţii profesionale, lucratorii pot fi expuşi anumitor riscuri ale caror repercusiuni asupra sanataţii pot sa apara la mulţi ani dupa incetarea expunerii”. Din acest motiv, starea de sanatate a muncitorilor din aceasta categorie va trebui verificata periodic, chiar si dupa incheierea activitatii profesionale sau dupa incetarea expunerii la acesti agenti.

 „Pneumoconiozele sunt afectiunile pe care le poate dezvolta o persoana care lucreaza intr-un mediu cu pulberi fine, care pot sa fie pulberi de carbune, de fier, de azbest, de siliciu. Sunt boli profesionale ale plamanului. Aceste pulberi sunt inhalate, plamanul dezvolta o reactie inflamatorie initiala, ulterior fibroza, cu alterarea functiei pulmonare, iar pe aceste cicatrici se pot dezvolta tumori”, a explicat medicul pneumolog Beatrice Mahler.

„Lucratorii expuşi, in antecedentele profesionale, la agenţi cancerigeni sau mutageni, aşa cum sunt definiţi de legislaţia romaneasca in vigoare, respectiv la pulberi minerale pneumoconiogene, beneficiaza de supravegherea starii de sanatate in relaţie cu expunerea profesionala menţionata şi dupa incetarea expunerii sau a activitaţii profesionale, denumita in continuare supraveghere medicala post-expunere profesionala, pe perioada necesara pentru protejarea sanataţii. Prin lucrator expus se inţelege orice lucrator care dovedeşte expunerea profesionala la agenţi cancerigeni sau mutageni şi pulberi minerale pneumoconiogene prin documente oficiale stabilite prin ordin al ministrului Sanataţii”, prevede actul normativ.

Supravegherea medicala post-expunere profesionala se va realiza prin cabinetele de medicina muncii şi secţiile/compartimentele de medicina muncii din structura spitalelor publice, care preiau de la structurile de medicina muncii ce au avut in supraveghere astfel de lucratori, in termen de 60 de zile, dosarele celor care şi-au incetat activitatea.

La propunerea Ministerului Sanataţii, se aproba, prin hotarare a Guvernului, infiinţarea şi organizarea in cadrul Institutului Naţional de Sanatate Publica a Registrului naţional al expuşilor profesional la agenţi cancerigeni sau mutageni şi pulberi pneumoconiogene.

Articolul precedentRecomandari pentru igiena orala a persoanelor varstnice
Articolul următorArta, tratament pentru afectiuni precum diabetul sau problemele de sanatate mintala