Statistici: In Romania 1,7% din populatia adulta doneaza sange

0
44

in UE se inregistreaza anual peste 20 de milioane de donari de sange – un gest de o remarcabila solidaritate pe care cetatenii europeni il fac fata de semenii lor care au nevoie de transfuzii. in Romania, doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange, fata de 66% in Austria sau 52% in Franta. De aceea, la noi in tara exista o nevoie permanenta atat de sange, de preparatele sangvine, cat si de donatorii fideli.

in vederea sustinerii donarii voluntare, Ministerul Sanatatii a reinfiintat anul trecut centrele de donare, dupa ce acestea au fost desfiintate in 2011. Astfel, in toamna anului trecut au fost deja infiintate Centrul de la Institutul Clinic Fundeni si cel de la Spitalul Universitar. Ministerul Sanatatii intentioneaza infiintarea Centrului de la Bagdasar Arseni.

a€œZiua Mondiala a Donatorului reprezinta o ocazie unica pentru noi, Ministerul Sanatatii, de a aduce in atentie si de a le multumi tuturor acelor oameni care au inteles importanta actului donarii, ajutand bolnavii sa supravietuiasca prin gestul lor. Necesitatea de a dispune de sange si produse de sange sigure pentru transfuzii este esentiala la fel ca si contributia donatorilor benevoli adusa sistemelor nationale de sanatate”, a declarat Alin Țucmeanu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Articolul precedentTremorul esential este intalnit la 60% dintre pacientii de sub 40 de ani
Articolul următorDr. Dan Deleanu: 8 din 1.000 de nou nascuti sufera de malformatii cardiace congenitale