Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator

0
67

Peste 600 de mii de romani sufera de boli reumatice de tip inflamator, informeaza un comunicat de presa emis de Liga Romana Contra Reumatismului.

Bolile reumatice si musculo-scheletale reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica, afectand aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global, cu o crestere de 45% in ultimii 20 de ani, se mai arata in document.

Potrivit specialistilor, in aceasta categorie de boli sunt incluse peste 200 de afectiuni, intre care poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, fibromialgia, lupusul sau guta.

in Romania, potrivit comunicatului de presa, cele mai des intalnite afectiuni reumatice de tip inflamator sunt poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta si artropatia psoriazica.

Statisticile arata ca aproximativ 1% din populatia generala a Romaniei (200.000 persoane) este afectata de poliartrita reumatoida. Boala debuteaza, de obicei, in jurul varstei de 40-50 de ani si afecteaza de trei ori mai multe femei decat barbati. Durerea de spate de tip inflamator, provocata cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozanta, afecteaza aproximativ 1% din populatia adulta (cea mai mare parte dintre persoanele afectate fiind barbati) si debuteaza adesea inaintea varstei de 30 de ani.

2000 de copii romani au artrita juvenila

Bolile reumatice si musculo-scheletale au un profund impact socio-economic, acestea generand 50% din absenteismul de la locul de munca si aproximativ 60% din rata incapacitatii permanente de munca, se mai arata in comunicatul de presa.

Desi la nivelul perceptiei generale sunt considerate afectiuni ale batranilor, prevalenta acestora crescand odata cu varsta, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii, in Romania existand aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila, mai informeaza comunicatul de presa.

Diagnosticul precoce si urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esentiale pentru incetinirea procesului de evolutie a bolilor reumatice si musculo-scheletale. Cu toate acestea, astfel de afectiuni raman adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte tarziu. Daca persoanele afectate nu primesc tratamentul adecvat, calitatea vietii scade, iar activitatile zilnice si abilitatile fizice au de suferit, avertizeaza specialistii.

intre simptomele bolilor reumatice se numara durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinala si depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupatii ce solicita articulatiile, infectiile si varsta inaintata sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Articolul precedentFederatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Articolul următorMinistrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila”