Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai

0
55

Federatia Sanitas a decis astazi organizarea unei greve de avertisment in data de 7 mai, urmand ca pe 11 mai sa fie declansata greva generala in sistemul sanitar.

La finalul intalnirii organizate astazi de conducerea Federatiei Sanitas, prim-vicepresedintele organizatiei, Iulian Pope, a afirmat ca regulamentul de sporuri nu poate fi aplicat din cauza legii salarizarii, chiar daca este realizat corect.

Mai mult de atat, el a cerut ministrului Muncii sa-si asume greselile pentru legea salarizarii si sa le corecteze.

Tot astazi, presedintele Sanitas, Leonard Barascu, a anuntat organizarea unui protest de amploare al cadrelor medicale, la data de 26 aprilie, la care ar urma sa participe aproximativ 10 mii de oameni.

Scaderea sporurilor acordate cadrelor medicale a dus la organizarea unor proteste spontane la mai multe institutii sanitare din Bucuresti si din tara, printre care la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” Bucuresti, Institutul Inimii din Cluj-Napoca, dar si Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti si Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS a venit ca urmare a discriminarilor generate de noul sistem de salarizare, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei.

Potrivit documentului, datele salariale colectate pana acum de la membrii de sindicat arata ca exista doua categorii de angajati (medici si asistenti medicali) al caror salariu a crescut, in proportii diferite, insa exista cel putin sapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung pana la 1300 lei.

Principalele revendicari ale Federatiei Sanitas enumerate in comunicat sunt: modificarea legii salarizarii, in sensul eliminarii plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limiteaza acordarea sporurilor din noul Regulament; cresterea salariilor pentru tot personalul din sanatate si asistenta sociala si negocierea si semnarea Contractelor colective de munca la nivelul celor doua sectoare de activitate.

Articolul precedentTransplant pulmonar efectuat la Spitalul Clinic „Sfanta Maria” Bucuresti
Articolul următorStatistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator