Statistici: 195 de milioane de femei din lumea intreaga sufera de boli renale cronice

0
323

Aproximativ 195 de milioane de femei din lumea intreaga sufera de boli cronice de rinichi, iar anual, din cauza acestor afectiuni, se inregistreaza 600 de mii de decese, arata statisticile publicate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului pe site-ul worldkidneyday.org. Ziua Mondiala a Rinichiului este marcata in a doua joi din luna martie, iar anul acesta data coincide cu Ziua Internationala a Femeii.

Prevalenta bolilor cronice de rinichi este mai mare in randul femeilor, fiind de 14%, comparativ cu 12% la barbati, conform datelor prezentate de site-ul worldkidneyday.org. Cu toate acestea, potrivit datelor, numarul femeilor care fac dializa este mai mic de cat cel al barbatilor.

Acest lucru este cauzat de trei factori majori recunoscuti pana acum: evolutia bolii este mai lenta la femei decat la barbati, barierele psiho-socio-economice si accesul inechitabil la ingrijire, ce reprezinta o problema majora in tarile in care nu exista acces universal la servicii medicale.

La randul sau, transplantul de rinichi nu se realizeaza in aceeasi masura la femei si barbati, in mare parte din cauza aspectelor sociale, culturale si psihologice, explica initiatorii campaniei organizate de Ziua Mondiala a Rinichiului. Anul acesta, aceasta promoveaza accesul echitabil al femeilor la asistenta medicala si prevenirea bolilor renale, dar si importanta sanatatii rinichiului la femei. Astfel, potrivit acestora, chiar si in anumite state in care se asigura transplant de rinichi si tratament egal pentru femeile si barbatii cu boli renale cronice, femeile tind mai mult sa doneze rinichi si au sanse mai mici sa primeasca unul.

in acelasi timp, initiatorii campaniei atrag atentia ca unele boli renale afecteaza cu predilectie sexul feminin- este vorda despre infectiile de tract urinar (ITU) si nefropatia lupica. Infectiile de tract urinar sunt consemnate preponderent in randul femeilor adulte, dar pot aparea si in copilarie, la pubertate sau dupa menopauza, explica un comunicat de presa sosit pe adresa redactiei SanatateaTv.ro.

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care apare, in peste 90% din cazuri, la femei, iar nefropatia lupica, complicatie extrem de frecventa, afecteaza in mod negativ supravietuirea pacientelor. Din fericire, ultimele decenii au inregistrat progrese considerabile privind tratamentul nefropatiei lupice, se mai arata in comunicatul de presa.

Cel mai important impact al sanatatii rinichiului este vizibil la femeile gravide. Sarcina se asociaza cu risc crescut de infectii urinare, preeclampsie sau eclampsie, afectiuni ce pun in pericol viata mamei si a fatului. Bolile renale preexistente – cum ar fi nefropatia diabetica sau nefropatia lupica – se pot agrava in timpul sarcinii si prezinta risc crescut de avort spontan, hipertensiune arteriala sau evolutie catre necesitatea dializei, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Articolul precedentProf. dr. Florin Mihaltan: Fumatul pasiv este a treia cauza a afectiunilor netransmisibile prevenibile
Articolul următorProf. univ. dr. Mariana Graur: Peste 38% din populatia adulta din Romania este afectata de sindromul metabolic