Prof. dr. Florin Mihaltan: Fumatul pasiv este a treia cauza a afectiunilor netransmisibile prevenibile

0
293

Jumatate dintre fumatorii pe termen lung si o parte dintre nefumatorii expusi la fumatul pasiv mor prematur din cauze care au legatura cu fumatul, a avertizat prof. univ. dr. Florin Mihaltan, in cadrul Congresului Boli Cronice Netransmisibile 2018.

Potrivit statisticilor, fumatul pasiv este a a treia cauza a afectiunilor prevenibile. Numai in Statele Unite, anual, fumatul pasiv provoaca afectiuni si aproape 50.000 decese cauzate, printre altele, de boli de inima, cancer pulmonar si Sindromul de Moarte Subita la Copil (SIDS), a explicat prof. univ. dr. Florin Mihaltan.

Specialistul a amintit ca fumatul pasiv declanseaza episoade de astm si creste severitatea atacurilor, activeaza trombocitele din sange, initiaza procesul de ateroscleroza (blocarea arterelor inimii) conducand la infarct si provoaca iritarea ochilor, dureri de cap, tuse, dureri in gat, ameteli si greata.

Efectele fumatului pasiv pot fi prevenite cu ajutorul implementarii politicilor anti-fumat care, potrivit statisticilor, sunt sustinute de majoritatea romanilor.

Potrivit datelor prezentate de prof. univ. dr. Florin Mihaltan, aproximativ trei sferturi din populatia de fumatori (73%) ar agrea asemenea politici, totusi ele se bucura de mai multe sustinere in cadrul populatiei nefumatoare (91%).

Dintre fumatori, sustinerea vine din partea celor care fumeaza 10 – 20 de tigari pe zi, a aratat specialistul.

Politicile anti-fumat sunt susutinute in general de populatia cu varsta > 56 de ani si de catre rezidentii mediului rural, a mentionat prof. unv. dr. Florin Mihaltan. Astfel, potrivit datelor prezentate, aproape doua treimi (62%) din populatia Romaniei ar sustine interzicerea comercializarii tutunului.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii solicita ajutor european pentru asigurarera cantitatii de imunoglobulina necesara in Romania
Articolul următorStatistici: 195 de milioane de femei din lumea intreaga sufera de boli renale cronice