Ministerul Sanatatii solicita ajutor european pentru asigurarera cantitatii de imunoglobulina necesara in Romania

0
152

Ministerul Sanatatii a luat decizia de a declansa Mecanismul European de protectie civila pentru asigurarea cantitatii de imunoglobulina necesara pentru tratamentul populatiei, informeaza un comunicat de presa al institutiei. Decizia a fost aprobata de premierul Romaniei.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, asa ca am decis sa declansam Mecanismul European de protectie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situatii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii a informat Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene, se mai arata in comunicatul de presa.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile, explica documentul.

Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar, aminteste ministerul Sanatatii.

in ciuda eforturilor depuse de in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania, cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice, se adauga in comunicatul de presa.

Articolul precedentStructura celui mai mare spital de urgenta din Bucuresti, a carui constructie va incepe in 2019, a fost prezentata azi
Articolul următorProf. dr. Florin Mihaltan: Fumatul pasiv este a treia cauza a afectiunilor netransmisibile prevenibile