Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem

0
71

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti(SUUB) are un nou Centru de Transplant de Celule Stem, al patrulea de acest gen din Romania. Acest lucru a fost posibil datorita investitiei de 600.000 euro realizata de catre Asociatia Daruieste Viata, cu sprijinul sponsorilor, potrivit unui comunicat de presa remis la redactia www.sanatateatv.ro.

Investitia a constat in realizarea unui compartiment de transplant si a unuia de pretransplant si amenajarea unui laborator de diagnosticare, a unei sali de raport si a unei sali de studii clinice.

Cele 5 camere sterile sunt dotate cu paturi electrice de terapie intensiva, statie de monitorizare functii vitale si beneficiaza de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitiva si flux laminar. Construirea acestui compartiment are o importanta vitala pentru pacientii bolnavi de cancer care efectueaza transplant de celule stem pentru ca diminueaza riscul aparitiei infectiilor, principala cauza a mortalitatii in cancer. Valoarea investitiei facuta de membrii fondatori ai Asociatiei Daruieste Viata pentru cele cinci camere sterile a fost de 400.000 de euro.

Compartimentul de pretransplant este destinat pacientilor cu diferite tipuri de leucemii care au trecut sau urmeaza sa treaca printr-un transplant de celule stem. Sectia a fost construita de la zero, cu respectarea circuitelor medicale. Sunt 4 saloane cu grupuri sanitare proprii, dotate si mobilate conform standardelor europene, cabinete ale medicilor si asistentelor, camera de tratament, camera de curatenie, se mai arata in acelasi comunicat.

Datorita proiectului din cadrul SUUB, numarul celor care vor putea beneficia de transplant celule stem va creste cu peste 100 de pacienti anual. Centrul de transplant va asigura, in compartimentul de pretransplant, tratament chimioterapeutic pentru aproximativ 200 de pacienti in fiecare an.

„Tratamentul chimioterapeutic efectuat in conditii de izolare scade riscul de deces din cauza infectiilor, asigurand o rata de supravietuire similara celei inregistrate in clinicile din vestul Europei. Pentru a creste eficienta camerelor sterile si a tratamentelor efectuate pe sectie, compartimentul de pretransplant vine ca o completare, in asa fel incat pacientul sa fie protejat de infectii pana ce intra in camera sterila, sau in timpul tratamentelor de inductie a remisiunii”, a declarat conf. dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie la SUUB.

in majoritatea centrelor hemato-oncologice din tara, preventia si tratarea infectiilor se face in saloane cu cate 10 pacienti, cu toalete la comun, potrivit comunicatului.

„Investitiile noastre, de peste 4 milioane euro, au adus hemato-oncologia din Romania cu 25 de ani in fata. Urmarim, in continuare, scaderea ratei infectiilor si cresterea confortului copiilor bolnavi de cancer pe parcursul tratamentelor agresive, prin aducerea principalelor sectii de onco-hematologie la standarde europene”, a declarat Carmen Uscatu, presedinta Asociatiei Daruieste Viata.

Proiectele de pana acum ale Asociatiei Daruieste Viata au contribuit la triplarea capacitatii de transplant de celule stem a Romaniei si la crearea si finantarea Centrelor de Diagnostic pentru Leucemii si alte cancere de sange.

Articolul precedentCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul ajunge si la Targu-Jiu
Articolul următorProf. dr. Daniel Coriu: Costurile reale ale unui pacient cu hemofilie sunt de trei ori mai mari fata de suma decontata de CNAS