Campania Nationala Controleaza-ti Diabetul ajunge si la Targu-Jiu

0
143

Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Targu-Jiu organizeaza cea de-a VIII-a editie a Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”, in perioada 18-19 aprilie, la Targu-Jiu.

Manifestarile organizate in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul” au ca principal scop informarea si educarea cu privire la importanta preventiei diabetului si cunoasterea factorilor de risc, care determina aparitia bolii, precum si imbunatatirea vietii persoanelor cu diabet.

Conform Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), Romania se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de lista fiind Turcia (14,85%). Astfel, numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, care sufera de aceasta afectiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane.

Regiunea Sud Vest, din care face parte si judetul Gorj, se afla pe locul 4 in topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet din Romania (12,1%).

„Statisticile ingrijoratoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, sa continuam cu si mai multa fervoare Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul” inceputa in anul 2011. Dorim, in primul rand, sa ii facem pe oameni sa constientizeze faptul ca aceasta boala poate fi prevenita printr-o serie de actiuni la indemana fiecaruia, dorim sa ii determinam sa isi faca anual analizele de rutina, prin care pot depista boala in faza incipienta si, nu in ultimul rand, dorim ca pacientii diagnosticati cu diabet sa stie ca nu lupta singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a gasi noi metode de a tine sub control aceasta afectiune” a declarat Prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Pentru a sublinia importanta depistarii precoce a acestei afectiuni, in cadrul Campaniei Nationale „Controleaza-ti Diabetul”, editia Targu-Jiu, se va organiza o ampla actiune de testare gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicozilate in ziua de 18 aprilie 2015, interval 09:00 – 16:00, in fata Prefecturii judetului Gorj, din municipiul Targu-Jiu (Str Victoriei nr 2 – 4).

Duminica, 19 aprilie 2015, incepand cu ora 15:00, in incinta Shopping City Targu-Jiu, se va desfasura o activitate dedicata adoptarii unui stil de viata sanatos prin practicarea miscarii zilnice. Astfel, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Arta din Targu-Jiu va face o demonstratie de dans, un indemn la practicarea exercitiului fizic zilnic.

Potrivit reprezentantilor Federatiei Internationale de Diabet, practicarea zilnica a 30 de minute de exercitii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Pe langa activitatile destinate publicului larg, Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul”, editia Targu-Jiu, cuprinde si o manifestare dedicata exclusiv profesionistilor din sanatate. Astfel, in prima zi a campaniei nationale, sambata, 18 aprilie, intre orele 08:45 – 17:00, nume de referinta in diabetologia romaneasca vor fi prezente la Cursul Diabet, Sindrom metabolic si alte boli legate de nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Evenimentul adresat medicilor se va desfasura la Complex Anna Events (zona Insula Jiului, Str. Bicaz, Targu-Jiu).

Scopul acestei manifestari stiintifice este de a dezbate problematica diabetului zaharat in Romania, precum si de a oferi informatii actuale medicilor gorjeni privind cele mai noi solutii terapeutice in managementul acestei afectiuni.

inscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuita si se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro.

Evenimentul este creditat cu puncte EMC.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Targu-Jiu

Parteneri Institutionali: Primaria Municipiului Targu-Jiu, Institutia Prefectului – Judetul Gorj, Consiliul Judetean Gorj

Management eveniment: Sanatatea Press Group – expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Articolul precedentAu mai ramas 41 de zile pana la al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următorSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem