Statistici internationale: Prevalenta autismului s-a dublat din 2000 pana in 2010

0
337

Din anul 2000 si pana in 2010, prevalenta autismului s-a dublat conform statisticilor internationale publicate in martie 2014, fapt care face ca autismul sa devina o afectiune din ce in ce mai frecventa.

Mai exact, daca in anul 2000 una din 150 de persoane avea autism, in 2010 unul din 68 de copii este atins de o tulburare de spectru autist, conform CDC Atlanta – Statele Unite ale Americii.

Autismul nu este o afectiune tratabila sau eradicabila, ci una care afecteaza persoana pe toata durata vietii. Cu toate acestea, persoana diagnosticata cu autism poate dobandi abilitati pentru autonomie sau poate fi institutionalizata, in functie de atitudinea societatii si de felul in care factorii de decizie raspund nevoilor ei de integrare.

in fata acestei realitati, din ce in ce mai multe state ale lumii au inteles ca persoanele cu autism au drepturi egale la servicii si educatie si au adaptat legislatie si medii de lucru inclusiv la nevoile lor.

in anul 2014, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) aducea in atentia decidentilor din Romania modele de interventii si metodologii aplicate care si-au dovedit eficienta in integrarea persoanelor cu autism in Europa, se arata intr-un comunicat de presa.

in 2015, in baza modelelor europene dar si a celor existente deja in Romania, FEDRA prioritizeaza si discuta modelele de interventii eficiente si recomanda adoptarea acestora prin programe nationale finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, in cadrul Conferintei Nationale a€œimpreuna suntem o voce!”, care va avea loc pe 20 Aprilie 2015.

Mai multe detalii gasiti pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentAu mai ramas 41 de zile pana la al 41-lea Congres National al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Articolul următorSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem