Prof. dr. Daniel Coriu: Costurile reale ale unui pacient cu hemofilie sunt de trei ori mai mari fata de suma decontata de CNAS

0
51

Hemofilia este o boala rara, definita prin deficitul unor factori de coagulare. Afectiuna poate fi tratata prin substitutia adecvata a factorilor de coagulare lipsa. Potrivit statisticilor, in tara noastra sunt peste 2000 de pacienti diagnosticati cu hemofilie, Romania ocupand ultimul loc in Europa in ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni, costurile fiind extrem de mari.

„Per pacient, costurile sunt de trei ori mai mari fata de ceea ce ii este asigurat ca si tratament de unitatile sanitare. Astfel, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza 112.000 lei pentru fiecare pacient intr-un an, cand de fapt, costurile reale ale tratamentului (care ar trebui sa fie o prioritate, conform OMS) sunt triple, apropiindu-se chiar de 400.000 lei”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Situatia pacientilor hemofilici este speciala, in conditiile in care tratamentul trebuie urmat toata viata. Un tratament insuficient are urmari nefaste, de la aparitia unor handicapuri locomotorii manifestate de la varsta copilariei si adolescentei ca urmare a sangerarii articulare distructive si cu efecte ireversibile pana la decesul prematur al pacientilor prin sangerari.

Pe de alta parte, pe langa medicul hematolog, din echipa care ingrijeste pacientii cu hemofilie trebuie sa faca parte si medicul de familie. Potrivit dr. Adriana Diaconu, medic pediatru in cadrul Institutului Clinic Fundeni, medicul de familie trebuie sa informeze pacientul si apartinatorii acestuia asupra aspectelor bolii, astfel incat complicatiile bolii sa fie evitate. Mai exact, trebuie sa se cunoasca faptul ca hemofilia afecteaza calitatea vietii si ca, numai printr-un tratament corect prescris de medic si urmat cu strictete de catre pacient, se pot evita costurile enorme generate de complicatiile hemofiliei.

Declaratiile au fost facute in cadrul Conferintei Dezbatere „Drepturile Pacientilor – intre teorie si practica”, ce s-a desfasurat in data de 21 aprilie 2015, cu ocazia Zilei Internationale a Pacientilor si Zilei Mondiale a Hemofiliei.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem
Articolul următorStudiu: In Romania numai 16% dintre mame alapteaza sugarul pana la 6 luni