Au mai ramas cateva zile pana la intrarea in vigoare a cardurilor de sanatate

0
48

Asiguratii mai au la dispozitie cateva zile pentru a intra in posesia cardurilor nationale de sanatate. Mai exact, incepand cu data de 1 mai 2015 asiguratul va primi servicii medicale numai pe baza cardului.

„De la 1 mai intra obligatoriu cardul. Vom valida doar acele servicii confirmate de card. Pentru cetatenii care inca nu au primit cardul vom elibera o adeverinta, in cazul in care cardul nu a fost tiparit sau nu a fost primit din motive de constiinta, de religie, de altceva. Daca nu a fost trimis de Casa si este acolo, atunci il pot ridica de la Casa de Asigurari cu o cerere sau de la medicul de familie”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

in ceea ce priveste spitalele, acestea trebuie sa isi achizitioneze cititoarele de carduri pana la data intrarii lor in vigoare, cardurile urmand sa fie folosite la internarea si la externarea pacientului.

„Spitalele trebuie sa fie pregatite cu cititoare pentru ca de validarea serviciilor cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot sa-mi imaginez ca un spital care face nu stiu cate servicii nu doreste sa ii fie si rambursate acele servicii. Şi atunci in mod sigur ca si-au luat cititoare sau daca nu si-au luat in mod sigur pana la 1 mai isi vor cumpara aparatele. Dar nu vreau sa se inteleaga ca in spitale trebuie sa existe cititoare pentru fiecare pacient in parte. in spital cardul se foloseste la internare si la externare, deci ne intereseaza perioada in care pacientul a stat in spital pentru a nu exista servicii suprapuse peste aceasta perioada”, a mai adaugat presedintele CNAS.

Potrivit datelor CNAS, pana in data de 21 aprilie 2015 sunt activate aproximativ 4 milioane de carduri de sanatate dintr-un total de 14 milioane de carduri emise.

Totodata, presedintele CNAS atentioneaza asupra detinerii si utilizarii acestui card. „Foarte important este ca pacientul sa nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale si sa il dea de cate ori se duce dupa un serviciu medical. Nu este niciun fel de problema in cazul in care cardul se blocheaza, ca pacientul a gresit sau a uitat PIN-ul. Poti sa incerci de cinci ori si abia a cincea oara cardul se blocheaza, dar poate fi deblocat fara probleme. Dar ceea ce este extrem de important e ca acest card sa fie in permanenta la pacient”, a subliniat Vasile Ciurchea.

Articolul precedentSpitalul Universitar de Urgenta Bucuresti are un nou Centru de Transplant de Celule Stem
Articolul următorStudiu: In Romania numai 16% dintre mame alapteaza sugarul pana la 6 luni