Speranta de viata a americanilor, in scadere pentru al treilea an la rand

0
35

Speranta medie de viata in SUA a scazut pentru un al treilea an consecutiv, arata un studiu al cercetatorilor americani. Cercetarile noi asociaza aceasta scadere cu faptul ca un numar tot mai mare al deceselor americanilor din clasa muncitoare, cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani. Iar cele mai frecvente cauze ale acestor decese au fost supradozele, sinuciderile si bolile asociate consumului de alcool.

„Americanii traiesc cu o multime de idei gresite despre cat de superiori suntem la multe capitole ale vietii noastre, iar acesta nu este unul dintre ele. S-ar putea sa credem ca avem cele mai bune ingrijiri medicale din lume si cea mai mare speranta de viata, dar nu este cazul”, a declarat pentru Business Insider autorul principal al studiului, Steven Woolf.

 

O tendinta ingrijoratoare

 

intre 1959 si 2014, speranta medie de viata a americanilor a fost in continua crestere. Progresele medicale, in special in domeniul tratamentului cancerului si al sanatatii inimii, au determinat o crestere de aproape 10 ani a duratei medii de viata a americanilor. intre 1959 si 2013, speranta de viata a crescut de la 69,9 ani la 78,9 ani.

Acum, pentru al treilea an consecutiv, acesta este in scadere si a ajuns la 78,6 ani, potrivit unui nou studiu publicat in Journal of the American Medical Association.

Acest declin nu poate fi asociat unei singure etnii, unui singur gen sau doar unei zone geografica – el vizeaza un intreg grup de varsta. Persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani din SUA mor intr-un numar tot mai mare, afectate de probleme de sanatate precum dependenta de opioide, obezitate, boli alcoolice hepatice si sinucidere.

De exemplu, numarul supradozelor fatale s-a marit de patru ori in cadrul acestei grupe de varsta intre 1999 si 2017.

Ratele de suicid au crescut cu aproape 40% pentru persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani si cu 56% pentru persoanele cu varste intre 55 si 64 de ani in acelasi interval de timp. Pentru americanii cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, rata deceselor cauzate de alcool a crescut de asemenea aproape 160%.

Ratele de mortalitate legate de obezitate au crescut, de asemenea, cu 114%, iar decesele legate de tensiunea arteriala crescuta au crescut cu aproximativ 80% in cadrl aceluiasi grup de varsta.

in ciuda faptului ca au cele mai mari cheltuieli de sanatate pe cap de locuitor din lume, americanii sunt „mai predispusi riscului sa moara inainte de 65 de ani decat oamenii din alte tari”, a adaugat Woolf.

Potrivit expertilor, aceasta tendinta este cauzata de inegalitatea socioeconomica si de dificultatile economice. De exemplu, studiul mentioneaza ca diferenta intre speranta de viata a celor mai bogati americani si cei mai saraci 1% este de 14 ani in cazul barbatilor si 10 ani in cazul femeilor. Autorii cercetarii cred ca situatia sperantei de viata nu se va imbunatati in timp, daca problemele sociale si socioeconomice de baza nu sunt abordate in mod adecvat. Recomandarea lor a fost ca guvernele regionale sa investeasca in comunitatile marginalizate si sa lucreze pentru a atenua povara financiara care afecteaza familiile de clasa mijlocie.

Articolul precedentRata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu
Articolul următorINTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare