Ministerul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV

0
43

Secretarul de stat in Ministerul Sanataţii Horaţiu Moldovan a admis ca MS exista uneori „dificultaţi” in aprovizionarea cu medicamente a pacienţilor cu HIV.
„Acest lucru este in grija producatorilor şi distribuitorilor, dar avem discuţii cu aceştia pentru a rezolva aceste chestiuni care apar şi toţi pacienţii sa beneficieze de tratament”, a spus secretarul de stat.
Potrivit lui, MS are in vedere generarea unor protocoale in acest sens.

 

MS are in vederea cresterea bugetului programului national HIV-SIDA

 

„Obiectivul nostru este menţinerea Romaniei ca ţara cu risc scazut de infecţie HIV-SIDA (…). A fost elaborat, dupa cum s-a ştiut, un plan naţional strategic pentru controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie HIV-SIDA in perioada 2019 – 2021. Documentul este finalizat, dar in perioada mandatului precedent de la MS nu a fost aprobat şi implementat. (…) Avem in vedere creşterea bugetului acestui program”, a spus Moldovan, citat de Agerpres.
Consilierul de stat in cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Diana Paun, a afirmat ca incidenţa HIV in Romania a inregistrat un trend descendent incepand din anul 1990 şi a subliniat necesitatea prevenţiei prin educaţie pentru sanatate, a creşterii capacitaţii de screening, cu accent pe grupurile vulnerabile şi pe comunitaţile defavorizate, de acces la tratament, dar şi de finanţare corespunzatoare. 

Peste 500 de cazuri noi de infectie cu HIV au fost diagnosticate in acest an, in Romania. in prezent, in tara noastra sunt infectate cu HIV 16.190 persoane, dintre acestea 9.793 fiind barbaţi şi 6.397 femei.

Articolul precedentRata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu
Articolul următorINTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare