INTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare

0
50

”Turberculoza este cea mai tratabila dintre bolile infectioase la nivel mondial si, cu toate acestea, in fiecare zi, in Romania ucide trei romani”. Este semnalul de alarma tras de Paula Rusu, jurnalist si activist pentru drepturile pacientilor cu tuberculoza, intr-un interviu pentru SanatateaTV.ro.

Ea a vorbit despre Legea Tuberculozei, care nu are inca norme de aplicare, la un an dupa ce a fost votata.

”Este un an de zile de cand legea a fost votata in Parlament. Acum, in decembrie, se face anul de cand a fost promulgata de presedintele Romaniei. insa nu avem normele de aplicare. De ce? Pentru ca in aceste ultime 10-11 luni am lucrat, am lucrat fizic, la conturare, la crearea normelor de aplicare. Este nevoie de  sa fie pus in acord ceea ce stipuleaza legea tuberculozei cu legislatia in vigoare – pentru ca vorbim de legislatia muncii, pentru ca vorbim de legislatia pe sanatate si pentru ca vorbim de finantare. Ei bine, in ultimele 10 luni am lucrat cu Romanian Angel Appeal, cu fondul global care a sprijinit in ultimii 20 de ani intens lupta impotriva tuberculozei in Romania, finantand tratamente si programe de pregatire si de sustinere a personalului medical. Am lucrat impreuna cu personalul tehnic din Ministerul Sanatatii, din Ministerul Muncii, din Ministerul de Finante, pentru ca acest act normativ, care trebuie facut, efectiv, printr-o hotarare de Guvern sa prinda conturul necesar!, a declarat ea.

insa schimbarea Guvernului a insemnat o pauza. in aceste conditii, Paula Rusu a lansat un apel pentru ca parcursul sa continue. Este vorba, in prima etapa, de publicarea in transparenta decizionala a normelor.

Ea a explicat si ce ar aduce concret, pentru pacienti, legea.

”Sprijinul acela de hrana, ca sa ramana si sa isi duca tratamentul pana la capat. Este un sprijin important pentru multi dintre ei, care au un nivel social scazut. De partea cealalta sunt pacientii cu tuberculoza multidrog rezistenta, adica tuberculoza care nu raspunde la tratamentele clasice cu antibiotice (…). Ei bine, oamenii aia au dreptul la concediu de boala pe toata durata tratamentului – care nu e sase luni, care nu dureaza un an de zile, ci poate ajunge pana la doi ani si jumatate sau chiar peste. Au dreptul la concediu medical pentru ca boala se trateaza, iar un bolnav care a trecut prin tuberculoza trebuie sa se intoarca inapoi in societate, la locul lui de munca, sa produca mai departe”, a subliniat ea.

in prezent, insa, pacientii cu tuberculoza rezistenta sunt pensionati, dupa un an de zile.

”Vreau sa vad sprijinul pentru pacientii aflati in zone de risc, pentru oameni care sunt gata sa abandoneze tratamentul de indata ce se simt putin mai bine. Spre deosebire de alte boli care, poate, dor si care au niste simptome extrem de agresive, la tuberculoza lucrurile stau asa: tuberculoza, ca boala, nu este atat de chinuitoare pe cat e tratamentul impotriva tuberculozei. Efecte adverse extraordinare, pentru ca e comparabil tratamentul cu chimioterapia, pe de o parte, de partea cealalta, la tuberculoza rezistenta la antibiotice efectele adverse raman pe viata: surditate, probleme cu incheieturile, probleme de alta natura… care raman pe viata”, a adaugat Paula Rusu.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii admite ca exista dificultati in aprovizionarea cu medicamente a pacientilor cu HIV
Articolul următorIncercarea de diagnosticare a epilepsiei seamana cu o investigatie criminalistica pentru medici, spune neurologul Ioana Mandruta