Cel mai modern heliport medical in terasa din Romania, inaugurat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

0
71

 

 Cel mai modern heliport medical in terasa din Romania este functional incepand de astazi la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Constructia finantata de o companie privata, in valoare de un milion de euro, a fost realizata intr-un timp foarte scurt. Astfel, timpul de interventie in cazul pacientilor se va imbunatati cu 25 sau chiar 30 de minute.

 ”Putem acorda acele ingrijiri medicale pacientului mult mai repede decat pana acum (…). Dupa ce elicopterul va ateriza, personalul nostru va urca sa preia pacientul de la elicopter (…). Eu apreciez ca va dura cinci minute cu totul, de la deschiderea usii elicopterului pana cand pacientul va ajunge in resuscitare”, a declarat dr. Silvia Nica, medic-sef al UPU in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. 

Investitia pentru noul heliport a inclus constructia unui lift si a unui culoar suprateran prin care pacientii sa ajunga direct la Unitatea de Primiri Urgenta a spitalului.

”Pentru pacientul roman este cel mai mare beneficiu pentru ca, in felul acesta, se scurteaza foarte mult durata transportului. in functie de patologia bolnavului, cu cat este diagnosticat rapid, precoce, cu un diagnostic de certitudine si inceperea terapiei tintita pe patologia respectiva, sansele de supravietuire cresc”, a explicat si dr. Adriana Nica, manager al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

in 2018, la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Universitar au fost transferati cu elicopterul peste 200 de pacienti din toata tara. Proiectul a fost demarat dupa ce s-a constatat ca ideea heliportului la nivelul solului nu este viabila. Heliportul in terasa a fost construit pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

”Deasupra acestei structuri este amplasata platforma de aterizare, care este special destinata elicopterelor. Este fabricata in Spania. Producatorul a adaptat aceasta platforma de aterizare pentru situatiile vitrege din Marea Nordului, de pe platformele de exploatare petroliera in conditii de mediu salin. Platforma este confectionata dintr-un aliaj de aluminiu, iar la suprafata are o vopsea speciala care este si aderenta, impotriva alunecarii, la fel cum sunt si striatiile special concepute”, a afirmat comandor Romeo Lupu, reprezentantul contructorului.

De noul heliport vor beneficia in special pacientii cu infarct miocardic acut, veniti din toata regiunea de sud a Romaniei, dar si pacientii traumatizati grav, pacientii in come sau pacientii cu accident vacular cerebral. Pe langa heliport, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti va beneficia in curand si de o colaborare in domeniul medical cu statul Israel.

”O sa trimitem in Israel cadrele medicale care se ocupa de urgente, de camera de urgente, sa vada cum se desfasoara lucrurile in Israel. Speram ca experienta noastra sa ajunga si aici”, a anuntat David Saranga, Ambasadorul Israelului in Romania.

Articolul precedentRata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu
Articolul următorINTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare