Specialistii atrag atentia asupra problemelor picioarelor si asupra metodelor de preventie

0
162

Diversele afectiuni, o slaba circulatie la nivelul picioarelor, incaltamintea nepotrivita precum si taierea gresita a unghiilor sunt factori care pot duce la aparitia diferitelor probleme ale picioarelor. Netratate corect si la timp, acestea pot conduce, in unele cazuri, chiar pana la amputatie.

Care sunt cele mai simple metode de prevenire a problemelor la nivelul piciorului?

Sfaturi (1) oferite de Asociatia de Podiatrie:

Specialistii recomanda verificarea periodica a picioarelor si mentinerea unei bune igiene a piciorului. Daca se observa o circulatie sanguina deficitara, aceasta problema trebuie comunicata medicului pentru a lua masurile care se impun. Masuri imediate, la indemana oricui, recomandate pentru imbunatatirea circulatiei sunt: reducerea timpului de expunere la temperaturi scazute sau la apa rece, evitarea purtarii de incaltaminte neadecvata, renuntarea la fumat. Realizarea de exercitii, in special la persoanele care stau jos foarte mult, mersul pe jos, masajul si baile calde la picioare stimuleaza de asemenea circulatia.

Purtarea de incaltaminte potrivita poate preveni aparitia multor probleme ale piciorului. Piciorul isi modifica conformatia de-a lungul timpului, latimea piciorului putand creste o data cu varsta. Alegerea incaltamintei potrivite este foarte importanta. Specialistii recomanda ca partea superioara a pantofului sa fie facuta din material moale, flexibil, pentru a se potrivi cu forma piciorului. Talpa trebuie sa asigure o sustinere solida si sa nu fie alunecoasa. Talpa mai groasa scade presiunea atunci cand mergem pe suprafete dure, iar incaltamintea cu talpa joasa este mai confortabila, mai sigura si afecteaza mai putin piciorul, spre deosebire de incaltamintea cu toc. Un aspect foarte important este materialul din care este confectionata incaltamintea, incaltamintea din piele reducand posibilitatea aparitiei de iritatii la nivelul piciorului deoarece ii permite acestuia sa respire.

Afectiuni frecvente ale Piciorului

Afectiunile fungice sau bacteriene apar pentru ca piciorul este tinut intr-un mediu intunecat, umed si cald. Aceste afectiuni cauzeaza roseata, basici, descuamare si mancarime. Daca nu este tratata imediat, o infectie poate deveni cronica si dificil de tratat. Picioarele trebuie pastrate curate si uscate. Persoanele cu picior diabetic trebuie sa-si aeriseasca picioarele cat mai des posibil pentru a evita aparitia infectiilor fungice.

Pielea uscata poate provoca mancarime si senzatie de arsura a picioarelor si poate conduce la fisuri care se pot infecta. Se recomanda ingrijirea cu sapun pentru piele sensibila si crema ce contine vaselina sau lanolina.

Bataturile (calusurile) si monturile sunt probleme la nivelul piciorului care nu trebuie neglijate si trebuie evaluate de catre specialisti.

Unghiile incarnate apar atunci cand o parte din unghie strapunge pielea. Ele apar de obicei din cauza unghiilor taiate necorespunzator si a incaltamintei nepotrivite. Prin indepartarea acelei parti a unghiei care strapunge pielea (numai de catre specialisti) se poate produce vindecarea. in acest caz, specialistii recomanda taierea dreapta a unghiei la nivelul varfului degetului.

Degetele „in ciocan” sunt cauzate scurtarii tendoanelor care controleaza miscarile degetelor. Aceasta schimbare poate afecta echilibrul si poate crea punte de presiune anormala la nivelul degetelor. Degetul „in ciocan” se poate trata in anumite situatii prin interventie chirurgicala.

O alta afectiune care necesita interventie specializata este aparitia durerilor intense la nivelul calcaielor („pintenii”), depozite de calciu dezvoltate la nivelul oaselor si tendoanelor picioarelor. Ele apar ca urmare a tensiunii musculare de la nivelul picioarelor si se agraveaza in cazul statului in picioare pentru perioade mai lungi de timp, purtare de incaltaminte nepotrivita, sau greutate mare. Uneori „pintenii” sunt nedurerosi, dar in alte situatii durerea poate fi intensa. Tratamentul „pintenilor” include folosirea de sprijin potrivit, talonete pentru calcai, cupe pentru calcai sau alte recomandari ale chirurgului.

Multe dintre afectiunile piciorului pot fi prevenite sau daca deja s-au instalat este foarte important sa fie depistate cat mai aproape de debut si sa se solicite cat mai repede consultul specialistului.

„Asociatia de Podiatrie are ca obiectiv informarea si educarea populatiei, dar si a profesionistilor (medici, asistente) in domeniul ingrijirii eficiente a picioarelor si, in acest sens, face demersuri pentru infiintarea profesiei de podiatru si in Romania. Podiatria este un domeniu vast, in care se abordeaza cele mai frecvente afectiuni ale picioarelor. Specialistul podiatru este cel care are grija de sanatatea picioarelor, iar persoanele cu neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa acorde mai multa atentie modului in care isi ingrijesc picioarele.” a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste atat piciorul diabetic, cat si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare, ar putea fi redus cu pana la 85% (2).

Despre Asociatia de Podiatrie

infiintata in 2015, Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea profesiei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei, precum si a profesionistilor (medici, asistente si fiziokinetoterapeuti) in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor.

Mai multe detalii despre Asociatia de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Info:

1 http://www.webmd.com/diabetes/foot-care#1

2 file:///C:/Users/Press/Downloads/IDF%20Diabetes%20Atlas%208E%20EN.pdf

Articolul precedentGreva de avertisment in sistemul de sanatate
Articolul următorStudiu: Severitatea neuropatiei are un impact major asupra calitatii vietii