Plan de preventie personalizat pentru romancele cu risc de a dezvolta cancer ovarian

0
56

Femeile din Romania care prezinta factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de preventie personalizat, potrivit unui comunicat de presa emis cu prilejul Zilei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian, zi marcata in data de 8 mai.

Proiectul este realizat cu ajutorul Coalitiei Internationale de Lupta impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), organzatie care a lansat un proiect de cercetare a problemelor-cheie cu care se confrunta femeile cu cancer ovarian, proiect ce va fi finalizat la sfarsitul anului 2018. Raportul va contine pe langa rezultate si recomandari specifice de actiune pentru fiecare tara, cu scopul de a remedia problemele semnalate, se mai arata in comunicatul de presa.

„Una dintre prioritatile noastre a fost ca tarile participante sa fie cat mai variate si ne-am bucurat mult atunci cand FABC a acceptat sa se implice. in acelasi timp, ne bucura faptul ca Dr. Dragos Median a acceptat sa fie unul dintre cei 10 medici clinicieni din lume alesi pentru a se implica in acest proiect. Cu ajutorul acestei expertize avem informatii despre sistemul de sanatate din Romania pe baza carora sa putem propune un plan de actiuni cu adevarat eficient pentru romancele cu care sufera de aceasta afectiune”, spune Frances Reid, reprezentant WOCD.

„Suntem recunoscatori pentru colaborarea pe care o avem cu World Ovarian Cancer Coaliton si asteptam cu nerabdare sa aflam care sunt rezultatele studiului si sa implementam, pentru prima data in Romania, un plan de actiune cu adevarat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian.”, a mai adaugat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bonlnavilor de Cancer din Romania.

Cancerul ovarian este o afectiune ce poate fi vindecata daca este depistat la timp. Prin urmare, femeile aflate la risc, pe langa un stil de viata sanatos, trebuie sa se prezinte periodic la medic in vederea depistarii eventualelor probleme in stadii incipiente, atrag atentia specialistii.

„Daca se pune diagnosticul corect, se aplica tratamentul potrivit si daca interventiile sunt realizate corect si la timp, in stadii incipiente, atunci putem spune ca aceasta boala este vindecabila. Din pacate, insa, femeile din Romania nu numai ca nu stiu care sunt factorii de risc, dar nici nu au o educatie corecta din punctul de vedere al preventiei bolii.”, spune Dr. Dragos Median, medic specialist oncolog.

Factorii de risc cel mai frecvent asociati cancerului ovarian sunt: istoricul familial – intre 10 si 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa se confrunte cu cancerul ovarian; varsta avansata – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu varsta de peste 50 de ani si care au intrat la menopauza; probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruatie ce debuteaza la o varsta mica (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instaleaza tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian; administrarea terapiilor hormonale; sindromul ovarelor polichistice – factorul de risc de cancer ovarian creste din cauza secretiei scazute de hormoni de testosteron.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro .

Articolul precedentGreva de avertisment in sistemul de sanatate
Articolul următorStudiu: Severitatea neuropatiei are un impact major asupra calitatii vietii