Specialisti stomatologi: 70% dintre pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala

0
22

Din ce in ce mai multe persoane se adreseaza medicului stomatolog nu in scop preventiv, ci pentru ca vor ca dintii lor sa fie estetici. Astfel spus, interesul e mai mare in ceea ce priveste estetica dentara fata de tratamentele stomatologice si igiena dentara, potrivit unui studiu realizat de Art Implant.

Potrivit specialistilor stomatologi, 70% dintre pacienti vin la cabinetul stomatologic strict pentru o problema de estetica frontala, accentul cazand doar pe dintii cei mai vizibili. Astfel, functionalitatea dintilor aflati in spate si lateral este neglijata.

Mai mult, studiul a mai aratat ca aproximativ 10% dintre pacienti vin la cabinete pentru dinti lipsa. Mai grav e faptul ca 20% din problemele dentare sunt provocate de parodontopatie, boala cunoscuta in termeni populari drept paradontoza.

Ad in title

„in ultimii ani, in Romania, tot mai multe cazuri se confrunta cu o forma foarte agresiva a acestei boli. in plus, incidenta acestei afectiuni a suportului dento-alveolar (gingie si os) a devenit cu mult mai mare la noi decat in majoritatea tarilor europene. Alarmant este si faptul ca cei care sufera de aceasta afectiune – cam noua din zece pacienti – vin in stadii avansate ale bolii, resemnati, considerand ca e mostenire genetica si ca asta e, n-au ce-i face. Multi altii nu vin insa deloc, ca si cum nu ar exista solutie pentru problema lor”, a declarat dr. Laura Mocanu, specialist in stomatologie generala.

Parodontoza este o afectiune cauzata de o suprainfectie aparuta la nivelul gingiei si a osului, principalul factor care favorizeaza aparitia acestei boli fiind igiena deficitara. Descoperita in stadii incipiente, parodontopatia sau paradontoza poate fi stagnata prin tratamente, astfel incat sa nu se ajunga la caderea dintilor.

„in Romania, din pacate, nu exista o educatie pe parte de igiena orala pentru preventie, care sa-i ajute pe oameni sa descopere la timp problemele dentare. Asa se explica faptul ca inca mai exista oameni care cred ca parodontopatia se poate transmite – ceea ce este complet fals, avand in vedere ca nu e o boala virala – sau ca singura vinovata de aparitia ei e mostenirea genetica”, a mai spus specialistul.

Chiar daca nu poate fi vindecata, pentru ca osul erodat de boala nu poate creste la loc decat chirurgical, boala poate fi oprita din evolutie prin tratamentul cu laser (care distruge tesutul de granulatie si toate bacteriile, lasand locul curat si actionand ca un veritabil bactericid) sau prin ozonoterapie.

Articolul precedentStudiu: Medicamentele administrate pentru bolile hepatice pot incetini evolutia Bolii Parkinson
Articolul următorStudiu: S-au descoperit celule hepatice regeneratoare mai potente ca hepatocitele