Studiu: Numarul problemelor intalnite la dentitia temporara a copiilor cu varsta intre 3 si 6 ani a scazut

0
56

Numarul problemelor intalnite la dentitia temporara a copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani a scazut considerabil, arata un studiu efectuat de reprezentantii unui cabinet stomatologic din Cluj-Napoca.

a€œCa medici stomatologi, munca noastra nu se rezuma doar la tratarea problemelor dentare, ci avem datoria de a transmite pacientilor un comportament dentar sanatos. Dintre toti cei care ne trec pragul, am observat ca cei mici sunt tot mai prezenti la controlul si igienizarea de rutina, fapt care ne-a determinat sa realizam acest studiu pentru a identifica directia pe care sa o abordam de acum inainte, in educarea lor. Familiile care constientizeaza importanta igienei dentare, inca de la eruptia primilor dintisori ai celui mic, erau in trecut in numar foarte mic. De regula, acestia ajungeau la cabinet in momentul in care afectiunile erau deja instalate, intr-un stadiu avansat si care provocau o stare puternica de disconfort „, a declarat dr. Daniela Pasc, manager la Clinica Stomatologica Pasc Dental din Cluj-Napoca.
Cele mai intalnite probleme la dentitia copiilor sunt cariile care raman netratate, multi dintre parinti neconsiderand necesara o interventie asupra dintilor temporari.
a€œPrea multi parinti aleg sa ignore semnalele de alarma in ceea ce priveste sanatatea orala a celor mici, a caror dinti definitivi nu s-au instalat complet. Ideea ca sunt temporari si vor cadea mai devreme sau mai tarziu, iar in locul lor cresc dintii definitivi, de care vom incepe sa ne ingrijim corespunzator, este complet eronata. Netratarea la timp a cariilor dintilor de lapte poate avea consecinte grave asupra formarii, eruptiei si dezvoltarii dentitiei definitive. Mai mult, o carie agravata poate produce infectii care se pot raspandi foarte usor la nivelul sangelui, sau chiar a rinichilor”, a adaugat dr. Daniela Pasc.

Studiul a fost efectuat in perioada 29 Iunie – 1 August 2015 pe un esantion de 18 familii care s-au prezentat la cabinet impreuna cu copiii, pentru controale si tratamente de rutina. Varsta copiilor este cuprinsa intre 3 si 6 ani. Daca in 2014, acelasi studiu, realizat pe un numar de 20 de familii, a dezvaluit carii dentare la peste 60% dintre participanti, in luna iulie 2015 cabinetul a inregistrat un procent de doar 20% in ceea ce priveste afectiunile dintilor temporari.

Articolul precedentStudiu: Medicamentele administrate pentru bolile hepatice pot incetini evolutia Bolii Parkinson
Articolul următorStudiu: S-au descoperit celule hepatice regeneratoare mai potente ca hepatocitele