Specialisti: Paradontoza si infectiile orale, mai frecvente in cazul persoanelor cu diabet

0
282

Diabetul afecteaza de la an la an tot mai multe persoane din intreaga lume. Pe langa faptul ca afecteaza o serie de functii ale corpului, diabetul are efecte si in zona dentara, putand provoca probleme grave, precum boli gingivale agresive, resorbtii osoase, infectii orale, infectii fungice, senzatie de gura uscata, insuficienta a gustului,potrivit unui comunicat de presa remis www.sanatateatv.ro.

„Boala pune in dificultate unele manopere stomatologice si de aceea este foarte important ca diabeticul sa specifice daca se afla sub tratament. Tot ce inseamna ascunderea existentei factorilor de risc poate fi periculos, deoarece anumite substante pot fi foarte, foarte daunatoare”, a declarat dr. Laura Mocanu,specialist in stomatologie generala, in comunicatul de presa remis www.sanatateatv.ro.

in cazul in care diabetul nu este tinut sub control, tot ce inseamna interventii de tip extractii, rezectie apicala, sinus lift, implant dentar, pot provoca sangerari, modificari ale starii pacientului – la nivel de glicemie sau la nivel respirator – si, implicit, leziuni care se inchid greu, se mai arata in documentul citat.

„Este un mit ca persoanele diabetice nu-si pot face tratamente dentare sau implanturi. Daca diabetul este monitorizat si tratat, interventiile se pot realiza fara probleme, folosind doar substante care pot fi asociate cu medicamentele pe care le ia diabeticul, sau care sunt tolerate de organism, in cazul acestei afectiuni”, a mai declarat dr. Laura Mocanu.

Pe termen lung, pacientul cu diabet trebuie sa acorde o importanta si mai mare igienei orale, prin curatare minutioasa cu periute moi, care sa nu raneasca gingia, prin folosirea apei de gura si a dusului bucal, pentru a evita riscul aparitiei unor noi afectiuni dentare.

„Din pacate, cea mai frecventa problema in astfel de cazuri este aparitia parodontozei – boala care implica pierderea treptata a suportului osos si instalarea unei culturi de bacterii destul de agresive – iar oamenii vin in stadii avansate de boala, cu mobilitate dentara crescuta, cu gingii hipertrofice, sangerari si mult tesut de granulatie. De multe ori, in astfel de cazuri, singura solutie sunt extractiile si chiuretajul tesutului respectiv. De aceea este foarte important sa se actioneze din timp!”, a subliniat dr. Laura Mocanu.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA: 2030, tinta OMS pentru a pune capat SIDA
Articolul următorCursuri de educatie medicala si prim ajutor pentru copiii din Cluj si Sibiu prin proiectul „Sunt Primul Ajutor! SPA Junior”