Specialisti: Gravidele, varstnicii, pacientii cronici, vulnerabili in fata gripei. Vaccinarea, metoda eficienta de preventie

0
49

Gripa si complicatiile cauzate de virusul gripal cauzeaza mii de decese in fiecare an in Europa. imbolnavirea si complicatiile care pot aparea, punand viata in pericol, pot fi insa prevenite prin vaccinare, care este singura metoda eficienta de protectie, atrag atentia specialistii.

„in tarile Uniunii Europene si ale tarilor asociate Uniunii Europene, in fiecare an avem aproximativ 38.500 de cazuri de decese, iar infectia cu virus gripal poate produce complicatii majore care pun viata in pericol (pneumonie, miocardita sau endocardita). La nivelul Europei, vaccinarea impotriva gripei previne aparitia a aproape 2 milioane de cazuri de gripa pe an”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa in cadrul Forumului National Stop Gripa.

Gravidele, copiii, varstnicii sau pacientii cronici sunt cei mai vulnerabili in fata virusului gripal, care poate conduce la complicatii grave. De aceea, ei se afla in fruntea listei celor carora medicii le recomanda vaccinarea anuala.

„Recomandarea care exista pentru tarile din regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este ca la pacientii cu boli cronice si la persoanele varstnice de peste 65 de ani sa existe o acoperire vaccinalade 75%. Din pacate, aceasta tinta este realizata in acest moment doar de Olanda”, a mai explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

Personalul medical se afla, de asemenea, incadrat la grupele de populatie la risc in fata gripei, avand in vedere ca intra in contact cu un numar mare de pacienti. De aceea, vaccinarea antigripala anuala ar trebui sa fie o regula pentru acestia, mai spun specialistii, fiindca e o masura de preventie atat individuala, cat si raportat la pacienti, carora le-ar putea transmite virusul.

„Medicii trebuie sa faca acest lucru. Este vorba de responsabilitate profesionala, dar si de exemplu personal. Medicii sunt cei care sunt pe de o parte expusi imbolnavirii fiindca vin in contact cu pacientii, pe de alta parte sunt cei care venind in contact cu pacientii daca se imbolnavesc transmit bolile respective.”, a declarat dr. Sanda Alexiu, vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, in cadrul aceluiasi eveniment.

La noi in tara, la finalul sezonului gripal precedent numarul deceselor survenite in urma complicatiilor date de virusul gripal a crescut de aproximativ 2,5 ori fata de anul anterior (107 decese, fata de 40), a mai spui dr. Alexiu, in conditiile in care rata vaccinarii este foarte scazuta.

De altfel, acoperirea vaccinala in Romania este sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce OMS recomanda o rata a vaccinarii optimala de 95%, a atras atentia si dr. Anca Draganescu, presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Articolul precedentAbordarile moderne in tratarea arsurilor pediatrice – Workshopul Clubului European pentru Arsuri Pediatrice
Articolul următorViitorul sistemului de sanatate din Romania, dezbatut la conferinta ThinkHealth