Peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san

0
274

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia, in luna octombrie, de examinari gratuitemenite sa depisteze cancerul la san, potrivit unui comunicat de presa al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Acest demers face parte din cea de-a treia editie a Campaniei „Nu am facut destul”.

Primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san vor avea loc in perioada 15-16 octombrie, in judetul Gorj, in localitatile Glogova, Samarinesti, Sivilesti si Catunele, se mentioneaza in comunicatul FABC.

in perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge in judetele Valcea (in comuna susani) si Brasov (in comunele Prejmer si Tarlungeni), iar in ultimele zile ale lunii octombrie caravana va ajunge in judetele Mehedinti si Olt – comunele Gogosu, Godeanu (jud. Mehedinti) si Optasi (jud. Olt).

Prin aceasta initiativa, FABC, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor de la Medicina Bucuresti (SSMB), isi propune sa convinga femeile sa mearga la medic constant, astfel incat sa se poata preveni instalarea bolii. in acest mod, femeile pot sa inceapa tratamentul la timp, inainte ca afectiunea sa evolueze.

Echipele formate din membrii FABC si voluntarii din Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB) vor efectua, pe langa consultatiile gratuite al sanilor, si masuratori ale nivelului zaharului in sange (glicemie), tensiunii arteriale, electrocardiograme, consultatii oftalmologice si pulsoximetrie (investigatie pe care le pot face si barbatii).

Datele FABC pentru editia din anul 2015 arata ca din 1.025 de femei examinate, 8,5% dintre acestea au avut nevoie si de alte investigatii.

„Rezultatele actiunii desfasurate anul trecut au fost ingrijoratoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sanilor, 83,7% nu isi facusera niciodata un control specializat si doar 37% dintre ele isi autopalpau sanii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sanilor aveau un istoric de cancer de san in familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la preventia aparitiei cancerului de san de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la san este esentiala. Chiar daca problema este cat se poate de personala, institutiile specializate pot si trebuie sa sustina preventia instalarii bolii”, a subliniat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Articolul precedentAbordarile moderne in tratarea arsurilor pediatrice – Workshopul Clubului European pentru Arsuri Pediatrice
Articolul următorViitorul sistemului de sanatate din Romania, dezbatut la conferinta ThinkHealth