Specialisti: Dintii inghesuiti sunt primii care se strica

0
171

Dintii inghesuiti reprezinta o problema pentru multe persoane. Iar asta cu atat mai mult cu cat igiena orala nu este intocmai respectata. Astfel, in cele mai multe cazuri, se impune de urgenta tratamentul ortodontic, deoarece dintii inghesuiti sunt primii care se strica.

Primul lucru care ii deranjeaza pe cei care nu pot mesteca normal din cauza pozitiei dintilor si a maxilarelor este partea estetica, dar o considera o motivatie insuficienta pentru a recurge la tratamentul ortodontic. Pentru cei mai multi dintre pacienti se aplica vorba aceea: „cine ma place, ma place si asa”. Oamenii nu se gandesc insa ca partea estetica este poate cea mai mica dintre probleme. Sunt cazuri in care efectul anomaliilor ortodontice asupra dintilor si maxilarelor poate ajunge pana la pierderea totala a dintilor”, a declarat intr-un comunicat de presa dr. Iulia Popescu, specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala.

Potrivit specialistului, in afara problemei estetice, mai exista si alte consecinte ale necorectarii pozitiei maxilarelor si dintilor. Printre acestea se regasesc acumularea de tartru, aparitia cariilor, probleme ale gingiilor, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare si ale muschilor masticatori, dificultati in mestecarea alimentelor, tulburari de vorbire sau parodontoza.

Dintii inghesuiti retin particule de mancare ce favorizeaza depunerea tartrului, aparitia cariilor si probleme gingivale. De asemenea, in cazul inghesuirii dintilor, distribuirea fortelor in timpul masticatiei nu se realizeaza uniform pe toti dintii, unii dintre ei fiind suprasolicitati, iar altii solicitati prea putin. Toate acestea vor determina in timp instalarea bolii parodontale, caracterizata prin retractii ale gingiei, sangerari gingivale, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, tocirea dintilor, pierderea osoasa graduala insotita de aparitia mobilitatii dintilor si, la un moment dat, de pierderea acestora”, a mai subliniat dr. Iulia Popescu.

Pentru a evita complicatiile, persoanele cu dintii inghesuiti trebuie sa se prezinte la specialist chiar din copilarie. Astfel, prima vizita la medicul ortodont ar trebui facuta in jurul varstei de 7 ani, cand medicul poate lua masuri de preventie, pentru ca anomaliile dento-maxilare grave sa nu se poata instala. in privinta adultilor, nu exista restrictii de varsta cand vine vorba de rezolvarea acestui tip de probleme, dar e bine sa se merga la o consultatie inainte ca dintii sa inceapa sa cada, se mai arata in comunicatul de presa.

Articolul precedentConf. dr. Serban Negru: Am constatat ca femeile vin in stadii incipiente de cancer mamar.Depistam tot mai rar situatii grave
Articolul următorSpecialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata