Conf. dr. Serban Negru: Am constatat ca femeile vin in stadii incipiente de cancer mamar.Depistam tot mai rar situatii grave

0
25

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca la nivelul anului 2014, in Romania, din totalul de 20.200 de decese prin cancer, 17% din cazuri au reprezentat decese prin cancer la san, iar 10% prin cancer de col uterin.

Impactul pe care boala il are asupra femeilor le determina pe unele dintre acestea sa se prezinte la medic din timp in vederea unui diagnostic precoce, spun specialistii. O astfel de situatie se regaseste si in judetul Timis.

„Am constatat un trend favorabil in sensul acesta, adica cel putin pe cancerul mamar. Am constatat ca femeile vin in stadii incipiente si tot mai rar depistam situatii in care pacienta se prezinta la oncolog dupa perioade de negare sau de ascundere a bolii pe perioade de ani de zile, cum se intamplau lucrurile pana nu demult”, a declarat pentru www.sanatatatv.ro conf. univ. dr. serban Negru, medic oncolog, fondatorul Asociatiei OncoHelp.

Ad in title

in 2014, OMS arata ca au fost inregistrate 8.981 de cazuri noi de cancer de san si 1.850 de cazuri noi de cancer ovarian. in ceea ce priveste tratamentul oncologic, specialistii spun ca liniile terapeutice chimioterapice variate fac ca multe dintre formele de cancer severe sa fie tratate eficient.

„Cancerul ovarian este un cancer destul de frecvent. Este a doua sau a treia neoplazie la femeie ca si frecventa. Vorbesc de cancerele genitale la femeie. Este un cancer tratabil din fericire in fazele incipiente si este foarte chimiosensibil. Avem adesea situatii cu paciente cu cancer ovarian avansat care raspund la multiple linii de chimioterapie si supravietuiesc 4-5-6 ani sau chiar mai mult, desi ele sunt intr-un stadiu incurabil in momentul depistarii”, a mai adaugat conf. univ. dr. serban Negru.

Pentru a sustine munca si suportul medicilor oncologi, femeile trebuie sa constientizeze ca preventia e cea mai buna terapie, mai atrage atentia specialistul. in cazul cancerului de col uterin efectuarea anuala a unui test Babes-Papanicolau este util pentru a vedea prezenta modificarilor ce apar la nivelul colului uterin. De asemenea, si vaccinarea tinerelor fete impotriva virusului Papilloma este o metoda de preventie in ceea ce priveste cancerul de col uterin.

„Exista cateva cancere in care exista posibilitatea sa depistam momentele initiale ale bolii si sa reducem mortalitatea. Este vorba in principal despre cancerul de col uterin pentru care femeile au indicatia sa faca testul Babes-Papanicolau anual. Exista apoi cancerul mamar, la care se indica o autopalpare lunara, un examen clinic anual si o mamografie dupa varsta de 40 de ani, macar o data la doi ani”, a mai precizat medicul specialist.

Articolul precedentA crescut numarul copiilor cu afectiuni grave transferati la Spitalul Marie Curie din Capitala
Articolul următorSpecialisti: Dintii inghesuiti sunt primii care se strica