Specialist: Ecografia de sold in cazul copiilor cu displazie sau luxatie de sold trebuie facuta din prima luna de viata

0
381

Ecografia de sold in cazul copiilor care se nasc cu displazie sau cu luxatie de sold trebuie facuta chiar din prima luna de viata, tocmai pentru a stabili gradul de imaturitate al soldului si forma acestuia astfel incat sa se poata aplica cu eficienta un tratament ortopedic, potrivit unui comunicat de presa.

„Exista totusi un procent foarte mare de nou-nascuti care se nasc cu o imaturitate a soldului de diferite grade, de la forme usoare determinate de pozitii dificile intrauterine pana la forme severe determinate de factori genetici (displaziile congenitale). Aprecierea imaturitatii soldului si recomandarile pentru un tratament adecvat care sa duca la recuperarea acestei intarzieri fara a depasi perioada de dezvoltare maxima naturala a soldului (in primele 3 luni de la nastere) o poate face doar un specialist instruit si cu experienta in ortopedia pediatrica. (…) Tocmai in primele 2-3 saptamani de viata ale nou-nascutului ecografia de sold are o maxima valoare”, a precizat in comunicatul de presa dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru in cadrul unei clinici private.

Totodata, specialistul spune ca ecografia este recomandata in astfel de cazuri, si nu radiografia, tocmai pentru ca nu prezinta riscuri pentru copil. Mai exact, nu expune copilul la radiatii nocive (ultrasunetele sunt inofensive), timpul de examinare este foarte scurt, nu necesita conditii speciale de examinare, permite evaluarea in dinamica a soldului, iar acuratetea masuratorilor este de mare valoare in diagnosticul de certitudine (gradul de osificare relevat prin unghiul alfa care ne arata gradul de transformare a cartilajului in os).

Istoria explorarii ultra-sonografice a soldului la nou-nascut si sugar a inceput in Romania in urma cu aproximativ 7 ani, desi in Europa este prezenta de zeci de ani.

Articolul precedentSpecialisti: Dintii inghesuiti sunt primii care se strica
Articolul următorConf. univ. dr. Monica Dragomir: In Romania se interneaza anual, in sectiile de oncologie pediatrica, aproximativ 2000 de copii