Specialisti: Atentie la efectele cofeinei asupra organismului copiilor si adolescentilor!

0
61

Cafeina sau cofeina se gaseste pe langa cafea, in bauturi racoritoare carbogazoase, energizante si anumite ceaiuri. Tendinta consumului crescut al bauturilor energizante, dar si a numarului copiilor diagnosticati cu tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) la adolescenta (fie ca o consecinta directa sau indirecta) constituie un subiect care ofera multe rezultate medicale bazate pe dovezi.

inainte de a oferi unui copil sau adolescent cafea sau produse care contin cofeina, parintii si rudele acestora trebuie sa se documenteze despre dozele recomandate, dar si despre potentialele efecte ale acestor substante asupra organismului tinerilor.

Un studiu publicat in Neuroscience and Biobehavioral Reviews a aratat efectele pe care le are cofeina asupra copiilor, care difera de cele asupra adultilor. Mai precis, bauturile ce contin cofeina interfereaza cu cresterea si dezvoltarea creierului, dar si produc probleme de somn si o alimentatie nesanatoasa – asocierea carbohidrati si zaharuri.

Academia Americana de Pediatrie interzice consumul produselor ce contin cofeina si alte stimulente de catre tineri, pentru ca pot aparea si alte efecte asupra organismului acestora – convulsii, probleme cardiace (frecventa si debit scazute sau crescute), precum si dispozitii sau modificari ale comportamentului.

Referitor la efectele acestor produse cu cofeina asupra copiilor cu ADHD, un raport al revistei Medicul de Familie Canadian mentioneaza comportamentele aflate la risc – in special cand se combina cafeina cu alcoolul, dar si cresterea tensiunii arteriale si a frecventei cardiace. Pentru ca efectele alcoolului sunt mascate de cafeina, adolescentii (si nu numai) au tendinta sa consume o cantitate mai mare din aceste doua substante. in plus, copiii cu ADHD prezinta mai multe probleme cu somnul printre care somnolenta accentuata in timpul zilei, se arata intr-o cercetare publicata in revista Sleep. Rezultatele s-au obtinut in urma revizuirii a 33 de studii (meta-analiza) ce aratau ca somnolenta inregistrata ziua, dificultati de adormire, dar si indexuri crescute ale hipoapneei sau apneei in timpul somnului au fost relevate in grupul copiilor cu ADHD, comparativ cu grupul control (copii care nu aveau ADHD).

Din acest punct de vedere, o concluzie a acestor dovezi medicale este ca trebuie acordata o atentie sporita copiilor si adolescentilor asupra consumului bauturilor ce contin cofeina.

Articolul precedentInfectiile determinate de Clostridium difficile pot fi provocate de consumul de antibiotice sau de spitalizare
Articolul următorStudiu: Trei sferturi dintre fumatorii romani evita sa fumeze in casa, iar aproximativ jumatate dintre ei nu fumeaza in masina