Specialist: „Romania are o adevarata problema cu HPV-ul”

0
6

Specialistul in cancer, dr. Xavier Bosch – consultant senior in cadrul Programului de Cercetare a Epidemiologiei in Cancer la Institutul Oncologic Catalan din Barcelona, a atras atentia ca Romania are o adevarata problema in ceea ce priveste infectia si vaccinarea impotriva virusului HPV. Declaratiile au fost facute intr-un interviu acordat Sanatatea TV, dupa Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie, care a avut loc luna aceasta, in Bucuresti.

Acesta a atras atentia ca Romania este pe locul 1 in ceea ce priveste incidenta mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, produs de virusul HPV.

in acest context, el a vorbit despre importanta derularii unui program de preventie si vaccinare impotriva virusului.

„Rezultatele discutiilor pe care le-am avut de-a lungul zilei pot fi rezumate prin a spune ca nu sunteti singuri. Aceste lucruri se intampla in multe tari din lume. Am vazut tari in care vaccinarea s-a facut foarte bine, tari care nu au inceput inca vaccinarea si tari care au inceput vaccinarea si au intrerupt vaccinarea. Asa ca avem tot felul de circumstante pentru ca viata este foarte complexa”, a spus dr. Xavier Bosch, totodata editor executiv al Centrului de Informare despre HPV si Cancer.

Potrivit acestuia, comunitatea stiintifica este pregatita sa ajute Romania in lupta impotriva infectiei cu virusul HPV.

„Singurul mesaj pe care as vrea sa il transmit este acela ca nu sunteti singuri. Comunitatea stiintifica este pregatita sa ajute”, a subliniat dr. Xavier Bosch.

Potrivit datelor, in Europa rata de infectare cu virusul HPV este de 20%, in timp ce, in Romania, 25% dintre femei sunt purtatoare ale infectiei cu HPV.

Datele prezentate de Xavier Boschau aratat ca64 de state au introdus vaccinul HPV in schema de vaccinare, iar in zece ani de vaccinare, din 118 milioane de fete vizate de vaccin, 47 de milioane au fost vaccinate gratis.

Articolul precedentProteinele din laptele matern protejeaza bebelusul de alergiile alimentare
Articolul următorPresedintele ARPIM: In Romania exista un decalaj in ceea ce priveste accesul la tratamente inovatoare